Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kulturen måste få plats i den regionala utvecklingsstrategin

Ända sedan den regionala utvecklingsstrategin, RUS, gick ut på remiss så har det tydligt framkommit att det saknas ett par rubriker och avsnitt som måste få plats i dokumentet som ska ta Gävleborg framåt. Ett sådant område är kulturen. Från Centerpartiets sida är det självklart att vi lyfter kulturen i vårt remissvar, skriver Hans Jonsson och Ann-Helen Persson.

I tider när det finns krafter som ifrågasätter kulturens värden och grunden i det öppna demokratiska samhället. Som tycker till om vad som är fin konst eller ful konst, som inte respekterar armlängds avstånd till våra kulturutövare.

När det finns politiska krafter som vill styra vilka böcker som ska köpas in på bibliotek eller vilka föreläsare som ska hålla föredrag på bibliotek eller företagsevent – då om någonsin är det viktigt att vi står upp för de liberala värden som säkerställer det öppna fria och humanistiska samhället vi som Centerpartister tycker är viktigt.

Kulturen är en utvecklingsresurs och en viktig aspekt av det regionala utvecklingsarbetet. Kulturen står inte bara för viktiga demokratiska värden. Den skapar även utrymme för tillväxt. En aspekt av kulturen i förhållande till regional utveckling är de kulturella och kreativa näringarna.

Det är en aspekt som kan få ökad betydelse för tillväxt och ekonomisk utveckling framöver. Exempelvis så bidrar företag inom mode, film, digitala spel och musikproduktion till ökad attraktionskraft och tillväxt. Detta öppnar upp för nya typer av samarbeten mellan branscher och utbildningar.  

Vi vill att länets kulturförvaltare såsom Arkiv Gävleborg, symfoniorkestern, Riksteatern, Hälsingegårdarna, Folkteatern och länsmuseet, Kultur Gävleborg för att bara nämna ett fåtal, ska inte känna sig exkluderade i det regionala utvecklingsarbetet. En viktig aspekt av regionens utvecklingsarbete är just tillgången till kultur och bildning. 

Genom kultur och kunskap alstras en förändrande kraft som bidrar till människors medvetande om sig själva och samhället. Här har Region Gävleborg en viktig roll att främja möjligheterna till bildning och kulturutbyten mellan människor. Särskilt barn och unga samt ovana deltagare bör prioriteras. Denna aspekt går ihop med nästa punkt angående medborgares möjlighet till bildning och kompetensutveckling.

Kulturen är i stor utsträckning även den plattform som våra gemensamma värderingar vilar på. Detta färgar vårt samhälle och vår omgivning. Genom interkulturella dialoger kan vi även främja känslan av solidaritet och samhörighet mellan individer med olika kulturella bakgrunder, något som skapar gemenskap och förhoppningsvis positiva attitydförändringar gentemot mångfald och motverkar intersektionalitet. Kulturen får oss även att växa som människor och individer och hjälper oss att definiera och utveckla vår identitet. Genom den delar vi värderingar och tankar om humanism och medmänsklighet.

Utöver kulturen så lyfte Centerpartiet i sitt remissvar även vikten av, innovation och företagsamhet för att skapa en region med tillväxt och företagande. Utbildning och bildning för att skapa utrymme, dels för medborgarna att växa men även för att säkerställa arbetskraft på vår arbetsmarknad vare sig den är privat eller offentlig samt att vi tycker det är viktigt att få in vår livsmedelsförsörjning som är en viktig del i regionens arbete med hållbar utveckling i RUS:en.

Antar man dessa ändringar som Centerpartiet föreslår i RUS:en, så kommer det att ta Region Gävleborg framåt.

Hans Jonsson

distriktsordförande Centerpartiet i Gävleborg

Ann-Helen Persson

distriktsordförande Centerkvinnorna i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel