Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kvinnor betalar med sina liv när samhället inte tar sitt ansvar

På många plan har Sverige kommit långt när det gäller kvinnors rättigheter, men i fråga om mäns våld mot kvinnor har vi en lång väg att gå. Ungefär var femte kvinna kommer någon gång i livet att utsättas för brott i en nära relation och under år 2018 dödades 22 kvinnor av en dåvarande eller tidigare partner, skriver Liberalerna Gävle.

På högsta politiska nivå verkar våld i nära relationer ändå inte främst definieras som brottslighet, utan reduceras snarare till ett jämställdhetsproblem. Inte så märkligt då att mäns våld mot kvinnor systematiskt har underprioriterats inom rättsväsendet, att våld i nära relationer alltför ofta förminskas av myndigheter som har ansvar för att ge stöd och skydd, och att barn tvingas till umgänge med pappor som utsatt dem och deras mammor för våld.

Vi vet att barn som lever med våld i nära relationer ofta traumatiseras och att de behöver få landa i en trygg livssituation för att börja återhämta sig. Ändå behåller pappor som är dömda för att ha dödat barns mammor vårdnaden om barnen i en tredjedel av fallen.

Det här är barn som levt i ständig skräck och rädsla för pappas våld och som inte ens ges chans till en trygg tillvaro när det värsta har hänt. Vi ska inte stirra oss blinda på det dödliga våldet, men detaljerna i de här fallen säger en del om förhållandena generellt för kvinnor och barn som lever med våld i nära relationer.

Om våld i nära relationer inte tas på allvar ens när det har haft dödlig utgång, kan vi inte förvänta oss att det tas på allvar i de otaliga fall där våldsutsatta kvinnor fortfarande lever, men i ofrihet och rädsla. Myndigheter behöver upphöra med att relativisera bort våld genom att behandla det som konflikter mellan föräldrar och relationsproblem.

Liberalerna kräver ett stopp för bortförhandlandet av kvinnors och barns rättigheter. Vi kräver att barns trygghet ska väga tyngre än våldsutövande pappors rätt till vårdnad och umgänge. Vi kräver en lagändring som hindrar att pappor som dödat sina barns mammor kan behålla vårdnaden.

Vi kräver att rättsväsendet prioriterar våld i nära relationer lika högt som annan grov brottslighet. Vi kräver att reglerna stärks för kontaktförbud och att minimistraffet för grov kvinnofridskränkning höjs. Vi kräver att situationen kartläggs för de många kvinnor och barn som lever gömda, och som alltför ofta glöms bort av samhället.

Inga fler kvinnor ska behöva betala med sina liv, sin frihet eller trygghet till följd av att samhällets underlåtenhet att agera, utreda brott och ge adekvat stöd och skydd.

Liberalerna i Gävle

Sara Skoog Waller, Kristoffer Dahlgren, Hans Backman, Emelie Pettersson, Krister Jönsson, Bo Janson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel