Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kvotering hjälper fler kompetenta kvinnor till rättmätiga positioner

Replik till Wanja Delén, Sverigedemokraterna: Sverigedemokraterna vill gärna beskriva sig som företrädare för verklighetens folk, men hur bra förankring har man i verkligheten när man beskriver den svenska jämställdhetspolitiken som ineffektiv och ibland rent av skadlig? skriver Lena Erixon och Tünde Hansen, S-kvinnor.

Sverige är trots allt ett av världens mest jämställda länder. Det är medvetet arbete som fört oss hit, ofta politiska reformer genomförda av just Socialdemokraterna. Kvinnlig rösträtt, införande av lika lön för lika arbete (det vill säga avskaffande av lägre så kallade ”kvinnolöner”), införande av föräldraförsäkringen, utbyggd barnomsorg, förbättrad representation med varvade listor och nu senast en ny sexualbrottslag. Sen finns det självklart många jämställdhetsfrågor kvar att kämpa för. Det gör S-kvinnor dagligen!

I vanlig ordning försöker Wanja Delén att polemisera i frågor där det inte råder någon oenighet. S-kvinnor och Socialdemokrater tycker, liksom SD, att beslut ska fattas så nära folket som möjligt. Det är också tanken med EU och går under begreppet subsidiaritetsprincipen. EU ska i stället fokusera på internationellt viktiga frågor där det krävs samarbete mellan länder.

Wanja Delén återkommer också till frågan om kvotering. Hon skriver bland annat att kvotering till bolagsstyrelser inte är en lösning. Men hur förklarar SD att det är så få kvinnor på topposter? Är det för att kvinnor är mer inkompetenta?

Vi tror inte det. I stället tror vi att kvotering faktiskt leder till att fler kompetenta kvinnor tar sig fram till rättmätiga positioner, som de idag hålls tillbaka ifrån av män som inte vill lämna ifrån sig sin makt.

Lena Erixon

Tünde Hansen

S-kvinnor

Fotnot: Med detta inlägg sätter vi punkt för replikväxlingen mellan Lena Erixon och Tünde Hansen och Wanja Delén.

Debattred.

En röst på S är en röst på minskat inflytande över den egna politiken

Wanja Delén, SD: Jämställdhet kan aldrig skapas genom särbehandling

Ja visst, är vi feminister!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel