Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Landsbygden behövs för ett hållbart samhälle

Det finns en snedvridning i klimatdebatten där landsbygdsbor ofta pekas ut som miljöbovar. Men lösningen på klimatfrågan finns på landsbygden och vi klarar inte av att bygga ett hållbart samhälle utan en hållbar landsbygd, skriver Åse Classon och Staffan Nilsson.

Tyvärr är många av argumenten i den allmänna klimatdebatten färgade av den urbana normen och riskerar att begränsa de alternativ vi har för ett mer hållbart liv.

Ett vanligt argument är att det är mer klimatsmart att bo i en större stad än på landsbygden. Då kan man bo i en liten lägenhet och använda kollektivtrafik och cykel för transportering. Som motpol används landsbygdsbors boende och transportsätt: de bor i större hus och reser längre med bil, då kollektivtrafiken ofta är bristfällig.

Men det är både skadligt och felaktigt att ställa landsbygder och städer mot varandra.

Hela Sverige ska levas balansrapport Hållbarhet i hela Sverige visar att storstadsbor står för de allra största utsläppen av växthusgas i Sverige. Hela 8,5 ton produktionsbaserade växthusgaser per capita och år släppte storstadsbor ut 2015, medan landsbygdsbor snittade 7,2 ton och glesbygdsbor 7,5 ton. Minst släppte småstadsbor ut: 5,5 ton.

Det är samma mönster för utsläppen som baseras på konsumtion – men med ännu högre utsläpp. Storstadsbors shopping och flygresor skapar större utsläpp än vad landsbygdsbors bilkörning och uppvärmning gör.

Delningsekonomi och återbruk är en del av landsbygdslivsstilen och har alltid varit det. Om vi ska producera närodlat utan långa transporter behövs landsbygdsbor som brukar jorden.

Det finns en stor potential i att byta ut oljebaserade produkter mot produkter av skogsråvara, men det förutsätter att det finns en lokalbefolkning som arbetar i skogen.

Om vi ska producera förnyelsebar energi som vattenkraft och vindkraft måste människor kunna bo i de delar av landet där den finns. Inte i en etta i storstaden.

Många klassiska landsbygdsfrågor är samtidigt klimatfrågor. Satsningar på stabilt bredband, bättre infrastruktur, lokalt anpassad kollektivtrafik och närhet till service gör att fler kan flytta till landsbygden.

Det gör också att många fler kan arbeta hemifrån, resa klimatvänligare och kortare sträckor – vilket i sin tur bidrar till minskade utsläpp.

Klimatfrågan är för viktig för att fördunklas av osakliga idéer om våra landsbygder. För att nå klimatmålen och lyckas bygga ett hållbart samhälle måste vi dra nytta av de möjligheter som finns i både land och stad och vi behöver arbeta tillsammans oavsett var vi bor.

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

Åse Classon

Staffan Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel