Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Läs var jag skrev, många frågor måste få svar före omvandlingen av Näringen

Replik till Pekka Seitola: Pekka Seitola har i ett debattinlägg riktat till mig anklagat majoriteten i Gävle kommun för bristande intresse att göra saker tillsammans med berörda parter. Han blandar friskt. Stadsdelsomvandlingen av Näringen och vindkraftsutbyggnad vid Jungfrukusten, skriver Erik Holmestig, C.

Jag vill börja med att besvara det som gäller Näringen. Läs min tidigare insändare lite mer noga, Pekka Seitola. Där står att det är många frågor som måste finna sina svar innan detaljerna i omvandlingen av Näringen kan bestämmas.

Vi vill verkligen utveckla området tillsammans med berörda parter och med stöd av de undersökningar som just nu pågår. Det är viktigt att den information som ges, den dialog som sker och beslut som ska fattas utgår från fakta för att allting så blir så bra som bara möjligt, för alla parter. När det finns fler svar kring till exempel grundläggande markfrågor så kommer också ett skede när vi politiker kommer in på ett mycket tydligare sätt.

Det är inte kommunens roll att sköta samrådsförfarandet och bjuda in berörda parter vid vindkraftsetablering. Det ska projektören göra. Det är ett krav i lagstiftningen. Först därefter kan Mark- och miljödomstolen tillkännage ansökan och begära kommunens till- eller avstyrkan.

Pekka Seitola använder värdeladdade ord som fördärva Jungfrukustens kultur- och miljövärden. Jag vill rekommendera Seitola att ta del av forskning och rapporter på området. En bra början kan vara ”Socioekonomiska konsekvenser av vindkraftsetablering och tillämpningen av vindbonus – en kunskapssammanställning”, Sveriges Lantbruksuniversitet 2016.

Slutsatserna i den delar inte Seitolas tvärsäkra omdöme. Vindkraftsetablering kan ge positiva effekter lokalt, både vad gäller direkta arbetstillfällen och besöksnäringen. För mig är vindkraften en nödvändig och önskvärd del av vår framtida energiförsörjning. Lika viktig som nya och säkrare vägar. När det gäller nya vägdragningar brukar Pekka Seitola och hans moderata partivänner sällan ha några invändningar med hänvisning till kultur- och miljövärden.

Erik Holmestig, C

kommunalråd, ordförande samhällsbyggnadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel