Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt allmännyttan bygga på landsbygden

Majoritetens okunskap om fastighetsbranschen är oroväckande, skriver Pekka Seitola, M.

Det brister i kunskap och erfarenhet hos den nuvarande majoriteten i Gävle gällande hur det privata näringslivet fungerar. I Gefle Dagblad 10/9 kan vi läsa att ”Topplägen i Gävle blir draglok för fler bostäder på landsbygden”.

Jörgen Edsvik, S, och Erik Holmestig, C, tror att genom att sälja mark till byggherrarna i ett toppläge, så kallat A-läge, och mark i ett så kallat C-läge, att hyrorna ska bli lägre och att Gävle får mer byggnation i ytterområdena Hedesunda, Forsby, Bergby och Norrsundet. '

Vad de inte tycks veta är att hyrorna bestäms av hyresmarknadens parter, nämligen Hyresgästföreningen och fastighetsägarna. Att en byggentreprenör skulle fördela byggkostnader mellan sina olika objekt finner jag som högst osannolikt och eventuellt olagligt ur bokföringsperspektiv.

Majoritetens okunskap om fastighetsbranschen är oroväckande. De påstår att avskrivningstiderna är kortare i ytterområdena och att räntan är högre, inget av detta stämmer utan en fastighetsägare har en högre risk för vakanser i ytterområdena eftersom det inte alltid är lika efterfrågat boende.

Vill majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen verkligen att det ska byggas nya bostäder i ytterområdena så finns allmännyttan till hands, precis som när Stockholms ytterområden bebyggdes av allmännyttan. Ett antal år senare blev det attraktivt att bygga i dessa områden varför privata byggentreprenörer började bygga i dessa områden.

Motargumentet mot detta från Gavlegårdarna är att hyrorna blir för höga, det vill säga att de når inte upp till sina avkastningskrav, och är tvungna att skriva ner värdet på nybyggnationen och sänka hyrorna till normal nivå för området.

Nedskrivningen av värdet på fastigheten redovisas som en förlust i böckerna men nu är det så att Gavlegårdarna har 1,5 miljarder i nedskrivningsutrymme så de kan bygga ett stort antal lägenheter i ytterområdena utan att riskera bolaget och i och med detta göra ordentlig samhällsnytta.

Vi politiker i Gävle måste använda Gavlegårdarna till att börja bygga nya bostäder på landsbygden. Det har fungerat förut och kommer att fungera igen.

Pekka Seitola, M

kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel