Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt det ekologiska jordbruket växa i Gävleborg

Den akuta klimatkrisen, en minskad biologisk mångfald och spridning av miljögifter i naturen är stora utmaningar som vi måste ta oss an tillsammans. Konsumenter och offentliga upphandlare i Gävleborg kan bidra genom att stödja ekologisk odling och djurhållning, skriver Anita Falkenek, VD på Krav.

Förra året användes 30 procent av jordbruksmarken i Gävleborg för ekologisk odling och bete. De ekologiska bönderna i Gävleborg gör en stor miljöinsats genom att säga nej till naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Gävleborg är ett av bara tre län som klarar Sveriges mål att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. Snittet i hela landet är 19 procent.

Ekologiska och Krav-märkta djur har en nyckelroll i en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion. I Gävleborg var 34 procent av alla kor och får ekologiska förra året. Genom att öka andelen kan bönderna i Gävleborg och deras betande djur bidra till större artrikedom, vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförändringarnas spår. Kornas gödsel bidrar dessutom till att göra jorden extra bördig, där Krav-ekologiska råvaror kan odlas och bli hållbar vegetarisk mat.

Ekologiska bönder och Krav-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförändringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Gävleborg kan bidra genom aktiva val. Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och Krav-märkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid.

Offentliga upphandlare har också stor makt att påverka utvecklingen. I hela landet köper den offentliga sektorn in livsmedel för tio miljarder kronor om året. Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var motsvarande siffra 38 procent. Här finns en stor potential för den offentliga sektorn i Gävleborg att gå före.

Genom att arbeta tillsammans kan dagligvaruhandel, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn i Gävleborg möta de stora globala utmaningarna och samtidigt bidra till ett hållbart och livskraftigt svenskt jordbruk.

Anita Falkenek

VD på Krav

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel