Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Låt Gävleborg visa vägen för ett hållbart näringsliv

Hela världen behöver ställa om för att klara klimatutmaningen, och inom Sverige behöver någon gå före, med en tydlig roll för Gävleborg, skriver Mattias Goldmann, VD tankesmedjan Fores och Ulrika Malmqvist, VD Gävleborgs företagsinkubator Movexum

Annons

Sverige ligger alltid i toppen på listan över världens mest innovativa länder; när världen stått inför en utmaning har lösningarna ofta kommit från oss. Nu behövs denna innovationskraft mer än någonsin, för att snabbt vända Sveriges och världens klimatpåverkan nedåt. Här kan Gävleborgs näringsliv ha en viktig roll genom att bygga in hållbarhet i affärsmodellen. Då får vi ett försprång mot andra företag i den omställning alla står inför, och blir mer attraktiva både för investerare som söker hållbara lösningar att placera kapital i, för arbetstagare som ställer tuffa hållbarhetsfrågor och för konsumenten som vill göra gröna val. Gävleborg har goda förutsättningar, bland annat ligger man på topp-tre när det gäller antal inlämnade patent och UF-företagande. Men Ekonomifakta pekar också på att andelen högutbildade är lägst i Sverige, andelen företagare den åttonde lägsta i Sverige, nyföretagandet det femte lägsta och arbetslösheten näst högst i landet. Det pekar på vikten av en aktiv politik för att Gävleborg ska kunna ta täten i omställningen.

Grunden för en framgångsrik omställning är lagd med målet att Gävleborgs län ska bli fossilfritt innan 2030, men också med den regionala handlingsplan som arbetats fram av Lantbrukarnas riksförbund Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg. Ett viktigt mål är att nå en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar, vilket nås genom ändamålsenliga skatter och avgifter, regelförenklingar och administrativa lättnader. Satsningen på hållbart värdeskapande genom cirkulära affärsmodeller bidrar också till att lägga grunden. Bortom strategierna finns konkreta regionala innovationsexempel som bidrar till lönsam hållbarhet, som Lovisa of Sweden, vars utekontor förenar bättre hälsa med hållbar konsumtion, och D-rail som ökar järnvägens effektivitet genom att kontinuerligt läsa av data och skapa förutsättningar för förebyggande underhåll, med minskade kostnader som resultat. Vare sig ståtliga mål, spännande projekt eller inspirerande exempel räcker för att ge Gävleborgs län eller Sverige som land täten i den omställning vi står inför.

Därför är det särskilt angeläget att vi den 19 juni på Gävle Innovation Hub, tillsammans med FPX och DoSpace, samlas för en startup-frukost med ledande hållbarhet som tema. Låt det bli startskottet för det hållbara ledarskapet!

Mattias Goldmann

VD tankesmedjan Fores

Ulrika Malmqvist

VD Gävleborgs företagsinkubator Movexum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons