Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt målet om ett jämlikt samhälle bli vår julklapp till Sverige

Det är hög tid göra något åt den stora ojämlikheten. Låt julklappen till Sverige vara framtidsmålet om att ingen ska vara så fattig att det går ut över någons julfirande, skriver Patrik Lundqvist, S.

Julen är en varm och glad högtid för de allra flesta. Familjen står i centrum tillsammans med god mat, julgodis, gemenskap och klappar.

Men julen för också med sig en stor press. Vårt svenska klassamhälle syns aldrig så tydligt som under julen eller i semesterplanerna med barnen. Vad vi har råd med, som till exempel hur många och hur fina julprydnader eller hur stort utbud på julbordet vi har jämförs lätt med andra. Mängden och storleken på julklapparna till barnen har fått allt större betydelse, särskilt för de som måste vända på kronorna för att hänga med.

Många som sliter varje dag, men i ett arbete eller i en livssituation som ger mindre pengar till familjen, märker tydligt att vad vi har råd med markerar hur ”lyckade” vi är. Olika barn lär sig olika fort våra starka klassmarkörer, men jag vill påstå att alla föräldrar med små resurser är smärtsamt medvetna och gör sitt allra bästa för att deras barn inte ska märka av pengastress och ojämlikhet över julen.

För en del innebär julhelgerna ett sparande hela året för att klara av att hänga med i utgifts-racet. För andra kan det betyda något sms-lån och för några betyder det att januari och februari blir rejält snåla månader. För många märks julfattigdomen direkt på julfirandet.

Sverige är ett bra land på många sätt, men de senaste trettio åren har klimatet hårdnat mot de som har det sämst. ”Skyll dig själv-mentaliteten" har brett ut sig och de som redan har det gott har fått det allt bättre. Välfärdsnedskärningar och jobbskatteavdragen har gått hand i hand och de som varit sjuka eller haft en svag ställning på arbetsmarknaden har fått betala det högsta priset.

Solidariteten finns kvar. Den visar sig i uppror över fattigpensionärer, sjukpensionärer och olika engagemang för barn som har det svårt. Det är bra.

Dock räcker inte den solidariteten långt när vi fortfarande inte vågar erkänna att det är på grund av att vi fått ytterligare en skattesänkning istället för resurser till högre löner inom omsorgen, ökat stöd till arbetsmarknadsåtgärder, en A-kassa, sjukförsäkring eller försörjningsstöd som hänger med i den ekonomiska utvecklingen som är orsaken till att klassklyftorna ökar.

Det är hög tid göra något åt den stora ojämlikheten. Låt julklappen till Sverige vara framtidsmålet om att ingen ska vara så fattig att det går ut över någons julfirande. Det har vi alla råd med, och det skapar också ett bättre samhälle för alla att leva i.

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel