Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss se bredare på vindkraften – Svea Vind Offshore tar ansvar

Svea Vind Offshore är Gävles svar på Northvolt. Grundarna av företaget är idédrivna och tar ansvar för kommande generationer genom att etablera storskalig grön teknik som bidrar i klimatomställningen, skriver Ola Norrman Eriksson, professor i miljöteknik vid Högskolan i Gävle.

Hittills har fokus i debatten om havsbaserad vindkraft legat på huruvida det stör människor, djur och natur i närområdet. Men låt oss se vindkraftsetableringen i ett större perspektiv och titta på vilka möjligheter som erbjuds i Gävle med omnejd.

Det här handlar nämligen inte bara om att mata in el på nätet, det här är större än så i och med den klimatomställning som är helt nödvändig för att nå våra klimatmål med netto noll klimatpåverkan 2045.

De flesta av oss känner till att elbehovet i vår region, vårt land och vår omvärld kommer öka framöver. Den fossila energin ska fasas ut och inte sällan är det elektrifiering av transporter och industriella processer som på olika sätt är lösningen. Behovet av förnybar el i Europa väntas därför öka kraftigt. Havsbaserad vindkraft är ett utmärkt exempel som bidrar, där installerad effekt ökar medan priset per producerad kWh sjunker.

En intressant energibärare som är kopplad till elektrifieringen är vätgas. Vätgas kan användas i elbilar med bränsleceller men framförallt inom industrin och där ersätta fossilt kol. Vätgasen produceras antingen genom elektrolys, där man med hjälp av el spjälkar vatten till vätgas och syrgas, alternativt genom att förgasa biomassa. Den här omställningen är en fråga om konkurrenskraft och långsiktig överlevnad för industrin i Sverige.

Gävle hamn växer och planerar under det kommande decenniet för såväl elektrifiering av järnvägen som elanslutning för anlöpande fartyg. Den stora vinsten skulle emellertid ligga i att etablera elektrolysörer på hamnområdet som omvandlar vindkraftselen till vätgas. Vätgasen kan när som helst åter bli el genom att driva stationära bränsleceller. På så sätt kan man mellanlagra el i form av vätgas och få en god matchning mellan produktion från vindkraft och användning.

Vi har också etablering av stora datahallar på gång i vår region. Dessa datahallar slukar enorma mängder el och den anslutna effekten, fullt utbyggt, överstiger hela Gävle stad. Risken för effektbrist i Gävle/Sandviken-området får andra bedöma, men det är helt klart ett välkommet tillskott att kunna ansluta en hög inmatningseffekt från kombinatet vind/vätgas.

Svea Vind Offshore är Gävles svar på Northvolt. Grundarna av företaget är idédrivna och tar ansvar för kommande generationer genom att etablera storskalig grön teknik som bidrar i klimatomställningen och därigenom tar ett helhetsansvar över tid och ur hållbarhetsperspektiv, det vill säga beaktar ekonomi, miljö och sociala frågor samtidigt.

Ola Norrman Eriksson

professor i miljöteknik vid Högskolan i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel