Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss tillsammans säga nej till att domstolen får avgöra Utposten 1

Det saknas en långtgående konsekvensanalys av detta enorma projekt, Utposten 1. Vi kan därför inte stödja att det byggs ny elproduktion längs Jungfrukusten, skriver Liberalerna i Gävle.

Liberalerna säger nej, då vi anser att frågan om att pröva en stor kustnära vindkraftspark är större än en prövning av kapitel 9 och 11 i miljöbalken. Det är också därför varje kommun genom lagen givits möjlighet att lämna in ett veto vid etableringen av vindkraft.

Det gäller så mycket mer än bara en strikt miljöprövning. Om fullmäktige skulle landa i att det är en kustnära vindkraftspark de vill ha, så måste det beslutet tas med öppna ögon och med informerade medborgare. De luftslott som byggts upp runt frågan måste rivas. Det här måste ses för vad det är; en fråga om vad vi i Gävle vill lämna för natur- och miljöskuld till kommande generationer.

Som parti har vi en neutral inställning till olika energislag. Det viktiga är att vi har en fossilfri och stabil elproduktion som drivs på av marknaden. En annan viktig princip är att elproduktionen ska byggas när den behövs och där den behövs. Vår prioritet är att leverera effekt och energi på rätt plats och i rätt tid.

En stor utbyggnad av vindkraft sker nu i Norrland, den geografiska del av Sverige där vi i dag har ett överskott på energi och behovet saknas. Byggnationer som kräver stora investeringar på nya kraftledningar samt att de långa transportsträckorna till de landsändar som faktiskt är i behov, genererar förluster och än fler negativa miljökonsekvenser.

Det saknas en långtgående konsekvensanalys av detta enorma projekt, Utposten 1. Vi kan därför inte stödja att det byggs ny elproduktion längs Jungfrukusten. Särskilt inte i vårt kustnära område som har så stor påverkan för vårt näringsliv och vår miljö i framtiden. Vi ser heller inte att det är en produktion som vi är i behov av, eftersom vi redan idag har ett elöverskott. 

Det är bekymmersamt att Socialdemokraterna lägger ut dimridåer för att baxa igenom detta beslut. Genom att försöka köpa lojalitet och röster med att säga att de betonar vikten av att domstolen ska ge någon form av försäkran om att det företag som äger parken skulle bidra med investeringar i lokalsamhället. Det är något som inte alls ligger i domstolens makt.

Domstolen har enbart att bedöma vindkraftparkens miljöpåverkan enligt kapitel 9 och 11 i miljöbalken. Denna prövning ger således domstolen ingen laglig rätt att i sitt beslut skriva med eller ta hänsyn till vare sig Socialdemokraternas krav om en bygdepeng eller Miljöpartiets krav om ersättning till de lokala företagarna i form av nya fiskeredskap. Det går att fråga sig om detta ens är lagligt.

Vi vill be våra samarbetspartier och Vänsterpartiet att inte flytta fokus från det beslut som vi tillsammans har att fatta den 30 mars. Det finns bara två beslutsalternativ som kommer att övervägas av mark- och miljödomstolen: ett ja eller ett nej till Utposten 1.

Om vi säger ja prövas vindkraftsparken mot kapitel 9 och 11 i miljöbalken och om vi säger nej görs ingen prövning. Låt dig inte luras eller köpas av fagra löften om bygdepengar och näringslivssatsningar. Vår kustnära miljö är mer värdefull än att låta avgöras i en domstol – det är en fråga som ska beslutas av oss som bor och verkar i Gävle. Låt oss tillsammans säga nej!

Liberalerna i Gävle

Helene Åkerlind

kommunalråd

Per-Åke Fredriksson

gruppledare fullmäktige

Evelyn Klöverstedt

ledamot fullmäktige

Kristofer Dahlgren

ordförande Liberalerna Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel