Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lättare reseregler för besök till sjukvården under coronapandemin

Sverige och vår region har drabbats av coronapandemin vilket fått stora konsekvenser för vår sjukvård. Sjukvårdspartiet Gävleborg har följt utvecklingen och kan se att många patienter inte vågar besöka sjukvården då man måste resa kollektivt, skriver Henrik Olofsson, SVG.

Covid-19 är mycket smittsamt och befolkningen ser att många äldre avlider till följd av denna smitta. Detta gör att just de äldre känner sig mycket utsatta och rädda att besöka sjukvården även fast de har behov av undersökningar men vill inte resa kollektivt då de är rädda för smittspridningen.

Detta är ett stort problem som regionen måste se till att lösa. Du ska inte behöva sätta dig på tåget eller på en buss för att åka till ditt sjukvårdsbesök och vara rädd att bli smittad därför vill vi att region Gävleborg omedelbart inför nya reseregler som underlättar för befolkningen att få ersättning för att kunna besöka sin sjukvård.

Detta gäller då de som har behov av undersökning och behandling och tillhör någon riskgrupp. Därför ska det på kallelsen framgå tydligt att du som är i riskgrupp kan resa med taxi eller egen bil och få den kostnaden betald av regionen då du fått en kallelse till undersökning eller behandling.

Vi föreslår därför:

Att under coronapandemin ska det med omedelbar verkan införas nya reseregler för dem som är i riskgrupper så att de kan resa med egen bil eller ta taxi till sjukhuset.

Att dessa nya reseregler ska vara mycket tydliga i alla kallelser till region Gävleborgs verksamheter under pandemin.

Att alla över 60 år ska omfattas av dessa nya reseregler. att dessa nya reseregler införs med omedelbar verkan och gäller till 2021-12-31.

Henrik Olofsson

Sjukvårdspartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel