Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lyssna på landsbygden, oavsett om det gäller varg eller bränslepriset

Vill ha en levande landsbygd måste vi också lyssna dem som bor och verkar där, oavsett om det gäller sänkta bränslepriser eller en kontrollerad vargstam, skriver Viktor Wärnik och Patrik Stenvard, M.

Just nu i den brinnande jakten möts vi nästan dagligen av tidningsrubriker om hundar som har fått sätta livet till för vargen. Vi hör året runt om tamboskapsägare som vittnar om att de i stället för att mötas av sina djur i hagen möts av kadaver. Boende på landsbygden vågar inte låta sina barn gå ensam till skolskjutsen av rädsla för vargen. Vi moderater tycker att det räcker nu.

Vargfrågan väcker känslor hos många och debatten är polariserad. Trots det måste vi våga prata om detta, vi moderater värnar individens frihet och är partiet för ordning och reda.

För att vara fri måste man också vara trygg där man vistas, därför måste vi även ha ordning och reda i rovdjurspolitiken. I den illegala tjuvjakt som i dag bedrivs beräknas 10-12 procent av våra svenska vargar mista livet. Det är helt oacceptabelt och någonting vi tar starkt avstånd från. Samtidigt får vi heller inte blunda för att det är ett symptom på att man tappar förtroendet för de politiska besluten och tar saken i egna händer.

En förutsättning för att hela länet ska leva är en levande landsbygd. Många som väljer att bosätta sig utanför stadens liv och rörelse gör det på grund av sin livsstil och sina intressen.

Jakten, boskapsskötseln och det rika naturliv som finns i Gävleborg är många gånger anledningen till att man avstår de bekvämligheter och det serviceutbud som staden erbjuder.

Vill ha en levande landsbygd måste vi också lyssna dem som bor och verkar där, oavsett om det gäller sänkta bränslepriser eller en kontrollerad vargstam. Moderaterna Gävleborg har tagit ställning i vargfrågan och anser att vi behöver minska antalet vargar i Sverige samt införa licensjakt. Vi ser problematiken och den tragedi många får uppleva, framförallt ser vi otryggheten detta skapar. Vi vill flytta frågan från EU-nivå ner till oss som berörs av problematiken.  

Vi förstår att vargfrågan inte berör alla men för många utgör den ett reellt problem i vardagen när den skapar oro, otrygghet och lidande. Vi kan aldrig acceptera att dessa problem nonchaleras, det är dags att ta detta på allvar och minska antalet vargattacker i Gävleborg.

Viktor Wärnik, M

riksdagsledamot

Patrik Stenvard, M

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel