Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: M: Tänk om när det gäller transformatorstationen

Majoriteten i Gävle väljer att yttra sig positivt om Vattenfalls önskan att bygga en transformatorstation på Gävles dricksvattentäkt trots experternas på Gävle vatten avrådan, skriver Ola Nilsson och William Elofsson, M.

Moderaterna anser att Gävle kommun borde välja vattnet före ökad kostnad för transformatorn. Vid olycka eller brand riskerar 220 000 liter olja eller släckvatten från transformatorstationen att allvarligt påverka Gävle kommuns vattenförsörjning. Små, små mängder räcker för att förorena grundvattnet för många generationer. 

Den plats där transformatorstationen föreslås byggas är inom dagens vattenskyddsområde och en del av åsen där Gävle vatten långsiktigt planerar att öka uttaget. Att bygga nya anläggningar och infrastruktur är inte lämpligt om det finns stora riskfaktorer. Det innebär en annan dyrare lösning på 300-500 miljoner kronor för att få mer vatten till Valbo-området som vi vill ska kunna växa och då behöver mer vatten.

Syftet med att ha vattenföreskrifter är att förhindra förorening av grundvattnet – både kort- och långsiktigt. Den transformatorstation som byggs innefattar två transformatorer som innebär 220 000 liter olja. Vattenskyddsföreskrifter, varifrån dispens har begärts, anger förbud för lagring av mer än 250 liter. Det är alltså stora skillnader mellan föreskrift och dispens i detta fall.

Syftet med transformatorstationen är att säkerställa elförsörjningen. Om transformatorstation byggs på alternativ plats innebär det ökade kostnader för Vattenfall (50 miljoner kronor) och Microsoft och nya tillstånd behöver sökas vilket gör att det tar längre tid (tre-fem år).

Redan nu sker reservförsörjning med dieselaggregat i väntan på den andra transformatorstationen som håller på att byggas. Även när el-försörjningen är fullt utbyggd med flera transformatorstationer kommer del av dieselaggregaten finnas på Microsoft anläggningar som extra backup.

I detta fall anser Moderaterna att de långsiktiga riskerna och kostnaderna för vår vattenförsörjning är så allvarliga när det kommer till transformatorstationen att en alternativ placering måste ske.

Avvägningar mellan olika intressen är en del av den kommunala vardagen. Gävle kommun borde ta omtag i frågan. När frågan behandlades i kommunstyrelsen betonade majoriteten att man enbart skulle se det hela ur näringslivspolitiskt perspektiv, och att samhällsbyggnadsnämnden skulle behandla frågan om säkerheten. Vi moderater anser dock att kommunstyrelsen borde göra en sammanvägd bedömning och inte enbart titta på det näringslivspolitiska perspektivet. Ett helhetsgrepp helt enkelt där vem som ska stå för notan tydliggörs.

Gävle kommun borde ju också ta i beaktande de risker en transformatorstation skapar för det lokala näringslivet genom bland annat en höjd VA-taxa vilket blir konsekvensen, för att säkerställa att det finns vatten i kran.

Dessutom är det värt att betona att det är av yttersta vikt att kommuner respekterar likabehandlingsprincipen när olika företag ansöker om dispens.

Majoriteten bör tänka om gällande transformatorstationen.

Ola Nilsson, M

ledamot i Gävle Vatten AB

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Mer läsning: Debatt: Transformatorstationen: Samhällsbyggnadsnämnden kräver extrema skyddsåtgärder

Debatt: Kristdemokraterna säger nej till transformatorstationen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel