Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Majoriteten i Hofors struntar i personalen

Axling har alltså mage att kritisera oppositionen för att presentera ofinansierade förslag, trots att han själv under åtta år lett en nämnd som i snitt gått med fem-tio procents underskott årligen, skriver Samuel Gonzalez Westling, V.

Hoforsborna kan känna glädje över att majoriteten lyssnat till några av Vänsterpartiets och Moderaternas förslag när fullmäktige antog budgeten. Kommunen ska nu prioritera långsiktigt förebyggande arbete för att motverka mäns våld mot kvinnor och porrfria miljöer inom alla kommunens verksamheter. Barnfattigdomen ska kartläggas och komma tillrätta med.

Det som bekymrar mig är hur majoriteten obetänkt väljer att skära ner ytterligare i personalstyrkan. I vårt budgetförslag presenterade vi förslag som skulle innebära förbättringar för personalen, ett handlade om att begränsa tiden som personal får vara visstidsanställd innan de ska få fast anställning och ett annat handlade om att stärka upp bemanningen på våra särskilda boenden.

När det gäller anställningstryggheten förbryllade kommunstyrelsens ordförande, Linda-Marie Anttila, S. Hon konstaterade inledningsvis, helt korrekt, att det är parterna på arbetsmarknaden som bestämmer villkoren för personalen. Det följdes dock upp av att vi som politiker inte ska lägga oss i det. Är Anttila okunnig om att det är kommunfullmäktige, dvs vi politiker, som är arbetsgivarparten?

I frågan om att stärka upp bemanningen på äldreboenden är det än värre. Socialnämndens ordförande, Kenneth Axling, S, påstod att vårt förslag var ofinansierat. Vad han glömde att säga var att summorna han angav egentligen handlade om kostnaden för att täcka upp för den underbemanning som råder i dag generellt, enligt det konsultbolag som socialnämnden själva anlitat.

Förslaget handlade om att utvidga ”Bemanna rätt” som innebär att det ska ske en viss överanställning inom verksamheterna i stället för vikariat, i slutänden ett nollsummespel. Det här är dessutom något som verksamheterna uttryckt att de är intresserade av att genomföra. Nu har fullmäktige effektivt satt ner foten och alla försök att implementera det lyckade projektet på fler enheter är nu förhindrade.

Axling har alltså mage att kritisera oppositionen för att presentera ofinansierade förslag, trots att han själv under åtta år lett en nämnd som i snitt gått med fem-tio procents underskott årligen, erkänt att verksamheten är underfinansierad med närmare tio miljoner och samtidigt skuldbelagt oppositionen för det. Han har argumenterat och drivit igenom ett stopp för det mest effektiva projektet att komma tillrätta med sjukskrivningar och kompetensförsörjning som kommunen haft under det senaste decenniet.

Varför struntar majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, i personalen?

Samuel Gonzalez Westling, V

andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Hofors kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel