Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Man har otur när man tänker i Hofors kommun – höj inte badavgifterna

När ekonomin inte går bra då är det rimligt att vi som är förtroendevalda gör vad vi kan för att se till att allt fungerar. Vi har ett ansvar att se till kommuninvånarnas bästa och jag har en tro att de allra flesta politiker faktiskt har en genuin vilja att göra just det. Det är dock lätt hänt att det blir fel och man har ibland otur när man tänker, skriver Samuel Gonzalez Westling, V.

Så verkar vara fallet hos de styrande tre partierna i Hofors kommun, S, C och L. För om det inte var otur så är det skamligt.

Kommunen har en svår ekonomisk situation, något som vi alla är väl medvetna om. Vänsterpartiet presenterade ett budgetförslag tillsammans med Moderaterna som inte fick stöd i fullmäktige. vilket var synd eftersom vi inte hade behövt hamna i den här situationen då. Nu har vi i stället Kaosnedskärningsbudgeten från majoritetspartierna att hantera och då är det märkligt hur prioriteringarna från majoriteten ser ut.

Ett exempel som kommunfullmäktige har att ta ställning till nu på tisdag den 10 december, är att höja avgifterna för fritidsverksamheter. I stora delar är det rimliga småhöjningar, för organisationer och andra som vill hyra hallar och annat. Sen har vi det som känns mindre rimligt, vilket är avgiftshöjningarna för simhallen.

Här vill majoriteten höja avgifterna med närmare 33 procent i vissa fall. Detta för att få in cirka 50 000 kr mer i intäkter. Det kommer framför allt att drabba den ensamstående mamman som inte har möjlighet att åka till stora äventyrsbad med barnen, men också vår äldre befolkning som då och då vill ta ett avslappnande motionspass eller bastubad.

Det är osannolikt att det kommer bli så stora intäkter när priserna höjs så kraftigt, eftersom många snarare kommer avstå från att gå och bada helt och hållet.

Än värre är att majoriteten också valt att inrätta ett helt nytt utskott som ska hantera föreningsbidragen. Det här nya utskottet kommer kosta kommunen minst 30 000 kr om året, bara för att bekosta politikerarvoden och ersättningar. Detta för ett utskott som kanske kommer sammanträda fyra eller fem gånger per år som mest.

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är dumt och dåligt, för att inte säga fräckt, att göra på det här sättet. Vi kan undvika att höja badpriserna om vi prioriterar rätt.

Vi föreslår därför att badavgifterna ska lämnas oförändrade och i stället struntar vi i att inrätta det här utskottet. Det är att verkligen ta ansvar för kommunens invånares bästa. På tisdag avgörs det hela på kommunfullmäktige, Vänsterpartiet står på badgästernas sida.

Samuel Gonzalez Westling, V

andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Hofors kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel