Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Man måste hjälpa små som stora företag med lättnader i dessa coronatider

I dessa pandemitider kommer det många bra och dyra förslag rörande hur vi ska stötta storföretag. Det är ju också extra bra om småföretagen finns med i hjälpprogrammet. Nu har staten ett gyllene tillfälle att rätta till en brist som man haft väldigt länge, när man ändå har spnderbyxorna på sig, skriver advokat Tryggve Emstedt.

Man har accepterat en mycket låg kredit på skattekontot under en följd av år, nämligen 10 000 kr. Det påverkar alla småföretagare och inte minst dem som måste betala skatt och moms varje månad. Vill man hjälpa dem på allvar så flyttar man fram betalning för skatt och sociala avgifter från den 12 april till den 12 maj. Samtidigt kan man införa en betalningsfri månad för skatt eller i vart fall sätter skatt för sociala avgifter till låt säga tio procent (det vill säga samma som gäller för dem som är 65 och äldre).

Det kan kanske vara rimligt att göra det fram till sommaren. Då slipper man en massa oro för egenföretagare eftersom det är betydligt lättare att betala tio procent på egna och anställdas sociala avgifter – kanske upp till tio anställda – än att betala dryga 30 procent i sociala avgifter.

Vidare kan man höja gränsen för kredit till 50 000 i stället för 10 000. Den högre gränsen får ju sedan gärna vara kvar. Jag tror ingen småföretagare skulle anse att det är orimligt att man tar ut låt säga åtta procent i ränta per år på utestående skuld upp till angivet belopp och från kanske 10 000 kr som man har nu.

Vi kan inte bara hjälpa storföretag utan alla måste få del av ett tillskott under denna krisperiod. Om så sker kanske det går att ha förtroende för vad våra makthavare beslutar när man intecknar vår framtid.

Tryggve Emstedt

advokat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel