Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Missvisande och osakliga påhopp på oss skogsägare kan bero på okunskap

Få känner till att Sveriges skogsägare frivilligt, och helt utan ersättning, skyddar över en miljon hektar skog. Dessutom sparas alltid träd vid en avverkning. De träden bidrar till att framtidens skog blir blandad, skriver Lars Eriksson och Karin Perers, Mellanskog.

Annons

Gästrikland är ett skogslandskap, cirka 75 procent av dess yta täcks av skog. Skogsbruket har stor betydelse för landsbygdens ekonomi. Växande skogar spelar en nyckelroll för att rädda klimatet. Ändå framförs osakligt tyckande om skogarna. Vi 330 000 personer som äger hälften av all skogsmark i Sverige får höra att skogarna håller på att ta slut.

Sanningen är den motsatta: Vi får hela tiden mer skog i Sverige och i den mer gammal skog, mer lövskog och mer död ved som insekter och fåglar är beroende av. Skyddet av skog ökar, i form av både naturreservat och frivilliga avsättningar.

Få känner till att Sveriges skogsägare frivilligt, och helt utan ersättning, skyddar över en miljon hektar skog. Dessutom sparas alltid träd vid en avverkning. De träden bidrar till att framtidens skog blir blandad.

Sveriges skogsägare gör ett stort miljöarbete, för biologisk mångfald och för att rädda klimatet. Genom fotosyntesens mirakel omvandlar träden koldioxid till syre, och biomassan i våra skogar växer till.

Skogen som avverkas förädlas till klimatsmarta produkter och ger många arbetstillfällen. Av timmer, massaved och bränsleved görs material som kan ersätta de fossila. Träbyggande, nya träbaserade material och drivmedel med alltmera träinblandning betyder konkreta steg i omställningen till ett samhälle i samklang med naturen.

I Gävleborgs län är cirka 6 500 personer direkt sysselsatta inom skogsbruk samt trä- och massaindustrier. För varje anställd beräknas ytterligare minst två personer sysselsättas genom varor och tjänster till skogsindustrin. Skogsnäringen är en viktig del av Sveriges samhällsekonomi.

Ungefär elva procent av den svenska exporten kommer från skogsindustrin. Nettoexportvärdet (export minus import) är årligen minst 100 miljarder kronor. Det är mer än vad järn och stål, läkemedel och IT tillsammans drar in till landet och tre gånger mer än vad bilindustrin bidrar med till handelsbalansen.

Beprövad erfarenhet och rejäl kunskap måste finnas för bra beslut. För oss i familjeskogsbruket är det ofta samma släkt som brukar skogen, i generation efter generation. Vi tänker längre än träden växer, och vårt skogsägande är faktiskt också företagande som bidrar till inkomster och framtidstro i bygderna.

Vi är stolta över att vara skogsägare och därmed planetskötare. Gärna visar vi våra skogar och vårt skogsbruk. Missvisande och osakliga påhopp på oss skogsägare kan bero på okunskap.

Ni som vill veta mer om hur en familj sköter sin skog, kan kontakta någon av oss för en träff ute i skogen. Även hyggen har sin artrikedom. I välskötta skogar växer svamp och bär, och här kan alla vandra, åka skidor och glädjas.

Lars Eriksson

Mellanskogs ordförande i Gästrikland

Karin Perers

Mellanskogs föreningsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel