Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna ägnar sig åt simpelt röstfiske med vargar som bete

När Wärncik och Stenvard nu i ett emotionellt uppskruvat debattinlägg vill strunta i de demokratiskt fattade besluten och riskera vår vargstam, så tar de rygg på de mest vargnegativa organisationerna. De gör det i förvissning om att där finns röster att hämta vid nästa val, skriver Ulf Stridsberg, V.

Moderaterna Viktor Wärnick och Patrik Stenvard vill tillåta licensjakt för att skjuta ner vår vargstam under den nivå som vetenskapligt fastställst som lägsta nivå för långsiktig livskraft. Som orsak hänvisar de till barns säkerhet på väg till skolan, att lösspringande jakthundar angrips av varg och att tamdjur ibland dödas av varg.

Våra riksdagspolitiker har i demokratisk ordning beslutat att vi ska ha en långsiktigt livskraftig vargstam. Hur många individer det behöver vara har man överlåtit till vetenskapen att fastställa, eftersom politiker inte kan anses ha den kompetensen.

Det vetenskapligt baserade myndighetsbeslutet blev minst 300 vargar, under förutsättning att nya icke närbesläktande vargar vandrar in och reproducerar sig i vår inavlade vargstam. Enligt senast till gängliga inventeringsrapport ligger vargstammen på denna nedre nivå och någon licensjakt i det läget är uteslutet.

När Wärnick och Stenvard nu i ett emotionellt uppskruvat debattinlägg vill strunta i de demokratiskt fattade besluten och riskera vår vargstam, så tar de rygg på de mest vargnegativa organisationerna. De gör det i förvissning om att där finns röster att hämta vid nästa val. Med förväntad hjälp från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, tror sig Moderaterna ha häng på ministertaburetter.

När man kommer till de beskrivna faktiska problemen, så är vargangrepp på tamdjur ett sådant. Många tamdjursägare har dock uppgraderat sina hägn med rovdjursavvisande stängsel och på så sätt tagit ansvar för sina tamdjurs säkerhet och det med väldigt goda resultat. Stängsel som dessutom kan finansieras av statliga medel. Ett helt fungerande sådant ger nära nog fullt skydd mot vargangrepp.

Det andra nämnda problemet, att vargar ibland angriper hundar som inkräktar i vargars revir, är ett känt faktum. Ett naturligt vargbeteende som man måste ta hänsyn till och förebygga på olika sätt så långt det går, genom skyddsutrustning och restriktiv användning av lös hund vid jakt.

Löshundjakten är utan tvekan en farlig jaktform för hunden. Under åren 2012-2017 reglerade försäkringsbolaget Agria skador på hund förorsakat av bil- och tågtrafik i genomsnitt nära 500 ärenden årligen. Antal ärenden som gällde drunkning i genomsnitt drygt ett 30-tal. Vådaskott ett 20-tal och dödade eller skadade av varg i genomsnitt ett tiotal årligen.

Agrias statistik är inte heltäckande, eftersom bolaget uppger sig försäkra cirka 40 procent av landets hundar, så ett mörkertal finns. Men det ger ändå en hint om proportioner på de problemen som finns med jaktformen. En jaktform som har andra sällan omtalade följder. Tamdjur som rivs av lösspringande jakthundar och hundar som förföljer och dödar vilda djur som inte får jagas.

Om det tredje av debattörerna angivna problemet med vargförekomst, ängslan för barns liv och hälsa, kan man kort sammanfatta med att föräldrar i allmänhet vet nog att det är andra faror som främst gör att man inte låter sina barn gå ensamma till skolskjutsen.

Ulf Stridsberg

vänsterpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel