Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna i Älvkarleby kommun har andra lösningar

Majoriteten har inte haft modet att ta de obekväma beslut det innebär att hitta alternativa lösningar, till exempel genom att införa intraprenad eller LOV inom hemtjänsten där kostnaderna i vår kommun är betydligt högre per brukare/timme än motsvarande kommuners, skriver Eva Sidekrans M, ledamot i omsorgsnämnden och kommunfullmäktige i Älvkarleby kommun och Anna Högberg M, ledamot av omsorgsnämnden

Älvkarleby kommun tvingas liksom så många andra kommuner i Sverige att, oavsett coronapandemin, göra stora besparingar de närmaste åren. Det framgick av GD och Arbetarbladets artikel 3 juni. Majoriteten (Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) presenterar en budget med besparingar på framförallt personalen.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Petterson (S) hänvisar till den nya budgetmodellen som en magisk lösning genom att bara sätta en prislapp på en brukartimme. Vi har ju hamnat där vi är på grund av att budgetdisciplinen generellt sätt har varit låg. Man har således år efter år förbrukat mer pengar än man fått sig tilldelat inom utbildning- och omsorgsnämnden vilken står för cirka 80 procent av kommunens budget.

Vi har en av Sveriges högsta skattesatser samtidigt som vi har betydligt högre kostnader för skola, socialtjänst, vård och omsorg än jämförbara kommuner utan att det inneburit en högre kvalitet. Att förskolan har högre personaltäthet, rätt till tio timmars extra tid på förskolan för barn till arbetssökande och föräldralediga, att man varit generös med beviljande av hemtjänsttimmar, gratis kulturskola, förkortad arbetstid, inga delade turer inom vård- och omsorg och så vidare har inte gjort kommunen mer attraktiv utan bara lett till höga kostnader. Det har inte ens lett till minskad sjukfrånvaro. År efter år har vi i rapport efter rapport kunnat läsa att de höga kostnaderna är en följd av dålig ledning och styrning.

Majoriteten har inte haft modet att ta de obekväma beslut det innebär att hitta alternativa lösningar, till exempel genom att införa intraprenad eller LOV inom hemtjänsten där kostnaderna i vår kommun är betydligt högre per brukare/timme än motsvarande kommuners. Här har majoriteten försökt lösa problemet genom att anställa fler chefer, men vi tror tvärtom att personalen är fullt kapabla att själva lägga scheman och ansvara för sin budget.

Det kommer att krävas betydande besparingar. Majoriteten har dock angett en del prioriteringar i budgeten som vi i Älvkarlebyalliansen (M, KD) inte kan ställa oss bakom. Samtidigt som man vill göra besparingar på 323 000 kr på skolan vill man satsa 480 000 på kulturen genom att bland annat bibehålla söndagsöppet på biblioteket. Majoriteten vill dessutom lägga 497 000 kr på att anställa en kommunjurist på deltid.

Vad Sverigedemokraterna och Liberalerna anser i frågan är höljt i dunkel. De har inte presenterat någon budget i år.

Eva Sidekrans M Ledamot i omsorgsnämnden och kommunfullmäktige i Älvkarleby kommun

Anna Högberg M Ledamot av omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel