Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Moderaterna: Integration för ett tryggare Sandviken

För att bryta den här trenden och få ett mer integrerat samhälle måste arbete premieras. Det finns tyvärr flera exempel på att familjer förlorar ekonomiskt på att familjemedlemmar i yrkesför ålder skaffar ett arbete i stället för att få bidrag. Detta kräver en bättre matchning mellan arbetslösa och arbetsgivare, skriver Magnus Isomäki, M.

Annons

Oftast när man nämner Moderaterna i olika sammanhang så är ett vanligt förekommande argument att "Ni tänker inte på dem som har det sämst. Gamla och sjuka får betala för skattesänkningar för de mest välbärgade".

Låt mig nu ta tillfället i akt att försöka förklara varför Moderaterna sedan en lång tid tillbaka är det "nya arbetarpartiet" och ett parti som ser till alla. Låt oss börja diskussionen med en fråga som ligger många varmt om hjärtat – integration.

Det finns som vanligt många delar i den till synes enkla bilden, en familj eller en enskild person kommer till Sverige, söker asyl och får stanna. Vad händer sedan? Idag har vi ett system som vi i moderaterna hävdar slår ut människor från arbetsmarknaden, där man till exempel kan gå på SFI under flera år utan mer än närvarokrav. Var tar då de personer vägen som hoppar av eller som kommer och går?

En del har tur att hitta enklare arbeten som inte ställer krav på kunskaper i svenska med avtal och reglerad arbetstid. Andra har inte samma tur. Vi hävdar att den gruppen inte släpps in i samhällets finrum i och med att de ofta lever i subkulturer till samhället där dessutom alltför många fastnar i ett bidragsberoende som också ofta går i arv. Vi ser samma problematik hos infödda svenskar.

För att bryta den här trenden och få ett mer integrerat samhälle måste arbete premieras. Det finns tyvärr flera exempel på att familjer förlorar ekonomiskt på att familjemedlemmar i yrkesför ålder skaffar ett arbete i stället för att få bidrag. Detta kräver en bättre matchning mellan arbetslösa och arbetsgivare.

Det kräver också att krav ställs inom SFI annat än närvarokrav, att det hela tiden finns ett tydligt budskap och en röd tråd mellan utbildning och arbete. Att arbetsgivare som söker arbetskraft har kontakt med både SFI och Komvux där de kan förtydliga vad de ställer för krav och tydligt motivera studenterna med vad de behöver uppfylla för att ha möjligheten att bli erbjudna en anställning.

Varför är då detta så viktigt? Med ett arbete kommer du att vistas i en miljö som inte är din hemmiljö. Du kommer sannolikt träffa på människor med andra erfarenheter än dina egna och få en djupare förståelse för Sverige och samhället. Du kommer känna att du bidrar, och i den bästa av världar, se nya vägar framåt att vilja utvecklas och på så sätt båda visa och motivera andra till att göra motsvarande. Dessutom, med varje anställning kommer skatteintäkterna och investeringsutrymmet för kommunen att öka.

Moderaterna föreslår detta och med det ett bättre samarbete mellan nämnderna inom kommunen, mellan nämnderna och vuxenutbildningen samt mellan arbetsgivare och kommunen. Med det är vi övertygade om att vi kan öka integrationen och på sikt minska segregationen och skapa ett ännu tryggare och starkare samhälle.

Magnus Isomäki, M

ordförande Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons