Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Moderaternas arbetslinje är i grunden individualistisk

Chockhöjda ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen kommer slå hårt mot jobb och företagande när coronakrisen går in i en lugnare fas. Medborgarlön skulle betyda början på en siestapolitik som garanterat skulle bygga upp det A- och B-lag som Lasse Ekstrand lyfter varningens finger för. Det om något skulle slå hårt mot enskilda individer, skriver Lars Beckman, M.

Lasse Ekstrand uttrycker sig som en upplyst despot som sitter inne på den enda sanningen när han förkunnar för oss ovetande om ”den enda realistiska ståndpunkten”. I samma andetag förtalar han vår arbetslinje genom att beskriva den som ”pessimistisk” och inte grundat på individen.

Inget kan vara mer bedrägligt. Moderaternas arbetsmarknadspolitik bygger på att den enskildes skaparkraft och vilja att stå på egna ben sätts i främsta rummet. Genom att människor får möjlighet till arbete, företagande och egenförsörjning ökar friheten och tryggheten: värden som skapar välstånd och ytterst finansierar vår välfärd.

Samtidigt måste samhället bygga på ett givande och tagande: Om man uppbär arbetslöshetsunderstöd från det offentliga kommer en skyldighet för individen att göra sitt för att hitta ett nytt jobb. Det är inte en orealistisk och pessimistisk människosyn: det är sunt förnuft som byggt vårt land starkt.

Dessutom visar forskningen väldigt tydligt att höjda ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen leder till högre arbetslöshet. Och vad säger forskningen från Finland om ”basinkomst” som Ekstrand lite elegant försöker prata bort? Just det, ingen effekt på jobb och framtida inkomst.

Sverige har under en relativt lång tid lyckats hålla hårt i arbetslinjen. Det har varit nödvändigt för att finansiera vår välfärd och möta en stor demografisk förändring med färre som ska försörja fler.

När så socialdemokratin påhejad av Miljöpartiets siestapolitik gör gemensam sak blandas en giftcocktail med höjda bidrag som riskerar få långtgående konsekvenser i form av ökad arbetslöshet. Det vore direkt förödande, inte minst för ett län som Gävleborg som redan före covid-19-krisen stod med en hög arbetslöshet och bristande integration.

Sverige står inför ett tydligt vägval: ska vi slänga arbetslinjen över bord till förmån för bidragslinjen? Eller ska vi ha en ordning som främjar arbete, företagande och drivkrafter till jobb?

Problematiken för gröna näringar i bland annat Gävleborg att hitta personer som vill svetta ned sig för att skogsplantera och få en egen lön trots den höga arbetslösheten visar vad som skulle hända om vi lät personer gå hemma med en ersättning och bli försörjda av andra som arbetar och betalar skatt. Vem ska i slutändan finansiera vår välfärd om inte någon behöver arbeta för att få en egen inkomst?

Det senare kräver att de kraftigt höjda bidragsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen sänks senast i höst.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel