Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Motsägelsefull senfärdighet – en röd tråd hos Socialdemokraterna

Lena Hallengren, S, den högst ansvarige sjukvårdspolitikern i landet, har likt sin chef haft en väldigt märklig taktik vid hanteringen av pandemin. När smittotalen var låga så var det tack vare det stora ansvar som regeringen tagit. När smittotalen var höga var det regionerna som bar det främsta ansvaret, kanske framför allt M-ledda Region Stockholm, skriver Alexander Hägg, M.

När Tegnells förtroendesiffror var höga var det enligt Hallengren honom och FHM man skulle lyssna till. När förtroendesiffrorna för Tegnell och FHM sedan sjunkit, så var det regeringen man skulle lyssna till.

I början av pandemin var det flockimmunitet, eget ansvar och tvätta händerna som gällde. Munskydd var definitivt inte på kartan. Inte ens som en rekommendation. Än mindre en lockdown. Nu befinner vi oss (förhoppningsvis) i slutet av pandemin.

Och medan andra länder är i full gång med att vaccinera sina medborgare och börjar tänka på hur man ska öppna upp igen, så inför Sverige i januari 2021, nästan ett år efter att pandemin brutit ut, krav på munskydd i kollektivtrafiken. I Israel så har, medan jag skriver detta, en femtedel av invånarna fått sin första dos vaccin. I Sverige har 1,4 procent av befolkningen vaccinerats.

I Region Gävleborg levde vi moderater med förhoppningen om att de styrande socialdemokraterna skulle vilja vara i framkant när det kom till vaccineringen. I november efterfrågade vi en vaccinationsplan för att tydliggöra processen så att så fort den första leveransen kom så skulle det flyta på så bra som möjligt så vi kan öppna upp länet igen. Men icke!

Den vikarierande ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden, Jan Lahenkorva, S, skrek högt om hur det sista verksamheten behövde var en ”politisk plan” att ta hänsyn till när de jobbar med vaccinationerna. Hans ingång i frågan blev att vi moderater kastade uppdrag på en redan hårt utsatt tjänstemannakår inom hälso- och sjukvården. Nu i januari verkar han ha kommit på andra tankar, för nu har en plan helt plötsligt dykt upp.

Den 7 januari krävde vi att man likt Region Skåne (M-styre) skulle prioritera vårdpersonalen under vaccinationerna. Då gjorde vi enligt S ”skillnad på folk”. Den 15 januari kommer nyheten att Region Gävleborg ska prioritera vårdpersonalen.

Motsägelsefullt ledarskap och senfärdighet löper klart och tydligt som en röd tråd ända upp ifrån regeringen, ner till partikamraterna i Gävleborg!

Alexander Hägg, M

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel