Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Multisjuka äldre behöver fler sjuksköterskor i äldreomsorgen

Under coronapandemin har strategin varit att skydda äldre och andra riskgrupper från att smittas. Att så många äldre i äldreomsorgen ändå har smittats är ett misslyckande för vårt samhälle. Pandemin är inte över och vi kan behöva leva länge med förhöjd smittorisk, skriver Vårdförbundet.

Vårdförbundet kräver att kommunerna hela landet och i Gävleborg agerar nu för att höja kompetensen och kvaliteten i svensk äldreomsorg - genom att anställa fler sjuksköterskor.

Sverige har en växande grupp äldre personer, ofta multisjuka, som behöver alltmer kvalificerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Många har flera underliggande sjukdomstillstånd och är extra sårbara för covid-19. Socialstyrelsens statistik över dödsfall visar att personer över 70 år drabbats hårdast av covid-19. Hälften av dödsfallen bland de äldre har skett på särskilda boenden.

Dagens äldreomsorg behöver ett stort inslag av hälso- och sjukvård av god kvalitet och kommunerna har ansvaret för det. Men för att kunna leverera vård på den nivån behöver kommunerna många fler legitimerade medarbetare med hälso- och sjukvårdskompetens. Vi vill se dessa åtgärder:

1. Anställ fler sjuksköterskor i äldreomsorgen. Trots att behoven av sjuksköterskekompetens ökar visar statistik från Socialstyrelsen att antalet sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård minskar.

2. Stärkt specialiserad omvårdnadskompetens. Specialistsjuksköterskor har den kunskap som behövs i kommunerna och de måste bli många fler.

3. Hälso- och sjukvårdskompetens i ledningen. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska varje kommun ska ha en Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och deras ställning i kommunerna bör stärkas och finnas på ledningsnivå.

Den kommunala vården står för drygt 25 procent av sjukvårdens kostnader och det lär behövas än mer resurser framöver. För kompetens måste få kosta. Vi kräver krafttag från kommunerna i Gävleborg för en kompetenshöjning i den kommunala vården och omsorgen om äldre - så att samhället ger Sveriges äldre den omvårdnad de har rätt till.

Vårdförbundet

Anna Bergström

ordförande Gävleborg

Sineva Ribeiro

förbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel