Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När människors hem blir en handelsvara

Vi arbetar för att motverka en trend som vi tror är förödande för såväl samhälle som människor. Debatten kokar i slutändan ner till vilket slags samhälle och vilken stad vi vill ha och var vi ska bo i framtiden, skriver Torbjörn Lööw och Torbjörn Rönnkvist.

Den 27 november visas filmen Push i riksdagen med ett efterföljande panelsamtal. Filmen visar hur hyresrätten successivt förvandlas till en vara på en kapitalstark marknad.

När riskkapitalbolag ser vinstmöjligheter på bostadsmarknaden knuffas människor ut från sina hem.

Vi uppmanar alla riksdagsledamöter från Gävleborgs län att delta vid visningen. Se filmen, lyssna på samtalet – och få en bild av att det är människors hem som riskerar att bli en handelsvara.

Utvecklingen som filmen visar på finns också här i Sverige. Det tyska riskkapitalbolaget Vonovia är nu efter flera stora uppköp Sveriges största hyresvärd.

När ett bolag som har siffror och vinst som sitt primära mål köper ett bostadsområde blir konsekvenserna flera. En konsekvens är renoveringar som bara omfattar ytskikt men ändå ger fastighetsägaren möjlighet att höja hyran betydligt - 60 till 70 procents höjning är inte ovanligt. Det gör att många inte kan bo kvar i sina hem.

En annan konsekvens är försäljningskedjor. Ett kommunalt bostadsbolag som säljer hyresfastigheter kan ha inriktningen att sälja till en långsiktig och seriös köpare som avser att ta hand om området, förvalta det med omsorg och ha fortsatt rimliga hyror.

Men köparen kan sälja vidare till en annan aktör på marknaden som inte har hyresgästernas bästa för ögonen och som i sin tur kan sälja vidare. Bostadsområdet säljs igen och igen. I dessa försäljningskedjor har den ursprungliga ägaren, det allmännyttiga bostadsbolaget, för länge sedan förlorat kontrollen över hur ägandet och förvaltningen ser ut samt hur hyrorna sätts och hur detta påverkar de boende.

Vi på Hyresgästföreningen möter människor i områden som säljs ut. Deras berättelser förmedlar bilden av stor oro för framtiden. Vem blir min nästa hyresvärd? Hur kommer det att bli? Renovering? Förvaltning? Kommer hyran att höjas? Har jag råd att bo kvar? Frågorna hopas och oron tilltar.

Vi arbetar för att motverka en trend som vi tror är förödande för såväl samhälle som människor. Debatten kokar i slutändan ner till vilket slags samhälle och vilken stad vi vill ha och var vi ska bo i framtiden.

Det filmen Push visar på är något vi med kraft kommer att fortsätta bekämpa. Riskkapitalbolag skall inte äga eller förvalta människors hem. Vi hoppas att våra riksdagsledamöter från länet ser filmen och deltar i samtalet - för att kunna fatta kloka bostadspolitiska beslut med människan i fokus.

Torbjörn Lööw

ordförande Hyresgästföreningen Gävle-Älvkarleby-Ockelbo

Torbjörn Rönnkvist

ordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel