Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: När välfärden sviktar blir det kostsamt – kortsiktigt att stänga Familjestödet

Det är ett kontraproduktivt och kortsiktigt agerande att ta hem barn och ungdomar som är placerade på HVB samtidigt som man tillfälligt stänger den förebyggande verksamheten Familjestödet, skriver Michael Almqvist, Sara Lasell och Berit Nilsson, SSR.

Akademikerförbundet SSR är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Flera av de yrkesgrupper vi organiserar möter medborgare i samhället som av olika anledningar är i behov av stöd i sin livssituation. Välfärd Gävle har fattat beslut om att tillfälligt stänga förebyggandeenhetens Familjestöd med syfte att under sex månader fokusera på att i stället arbeta med att barn och ungdomar ska flytta hem från HVB-placeringar.

Vi har förståelse för att Gävle kommun måste hantera det stora ekonomiska underskottet som uppstått och de framtida ekonomiska utmaningarna. Men denna anpassning måste göras över tid och med omsorg och med hänsyn både till kommunens medborgare och medarbetarna (våra medlemmar).

Det är ett kontraproduktivt och kortsiktigt agerande att ta hem barn och ungdomar som är placerade på HVB samtidigt som man tillfälligt stänger den förebyggande verksamheten Familjestödet.

Det är inte fel att se över kostsamma placeringar, men det måste ske övervägt och välplanerat. Man måste också fråga sig vilka varaktiga förändringar som kan åstadkommas under sex månader för de barn och ungdomar som flyttar hem.

Det är anmärkningsvärt och olyckligt att Välfärd Gävle inte har fört dialog med de fackliga parterna innan beslut om en så genomgripande förändring som påverkar många olika verksamheter.

Vi ser detta som en kortsiktig lösning där kostnaderna skjuts på framtiden. Sex månader kan tyckas vara en kort tid, men ur ett barnperspektiv eller hos en krisande familj är det en evighet. Negativa beteendemönster i en familj cementeras ofta mycket snabbt samtidigt som åtgärdande och behandlande arbete tar mycket lång tid.

Direkta konsekvenser av Sektor Välfärds besparingsåtgärder kommer att synas inom alla sektorer i kommunen. Familjestödet är mycket viktig samarbetspartners för skolan och skolans egna viktiga förebyggande arbete inom Utbildning Gävle.

Skolans kuratorer inom den centrala Elevhälsan kommer tvingas till hårda prioriteringar och det förebyggande arbetet som ska bedrivas på skolor och förskolor riskerar att helt eller delvis försvinna.

Det finns även en överhängande risk att kostnaderna överförs till andra verksamheter utanför kommunen som rör barn och ungdomar inom bland annat hälso- och sjukvården. I pågående samhällsdebatt lyfts det ofta fram vikten av tidigt förebyggande arbete för att motverka framtida sociala problem. I nuläget är det därför viktigt att besluten präglas av ekonomisk långsiktighet så att effekten inte istället blir ökade kostnader.

Dessutom kan det tillkomma kostnader i form av arbetsmiljöproblem då belastningen hos personalen riskerar att öka såväl inom skolvärlden som inom socialtjänsten. Redan idag är det en mycket hög arbetsbelastning och det är stor risk för ökade sjuktal och högre personalomsättning. Samtidigt finns det förslag om att minska lokalytorna vilket skulle kunna påverka såväl den fysiska som den psykosociala arbetsmiljön ytterligare.

För att kunna satsa på välfärden behöver man fortsatt satsa på det förebyggande sociala arbetet inom kommunen. Vi anser att det är dags för Välfärd Gävle att börja leva upp till sitt namn.

Akademikerförbundet SSR Gävle kommun

Michael Almqvist

Sara Lasell

ordföranden

Berit Nilsson

huvudskyddsombud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel