Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Närmare vård? Ja för dem på Gävle Strand och för dem med båt

Fast vad spelar det för roll? Det finns ändå inga hudspecialister kvar i Regionen. Lojala duktiga hudläkare har känt sig tvingade att sluta trots att de trivts utmärkt på mottagningen och bor med familjer i Gävle. Verksamheten är bra på att utbilda. Regionen är bra på att inte förvalta dessa tillgångar. Heller, skriver Susanne Vandell Uddströmer, överläkare på hudkliniken.

Annons

Replik på debattartiklarna av Patrik Stenvard och Camilla Strömberg, M samt Helena Englund, L 16/1: Hur mår medarbetarna av Framtidsbygget? Berättigad fråga. Det finns grader i hel-ändet.

Hud och Reumatolog glömdes bort i planeringen. Då kom regionen på att utnyttja begreppet ”nära vård” för att flytta klinikerna från sjukhusområdet. Att högspecialiserad läkarvård, som finns på en enda plats i regionen, inte avsågs negligerades.

Skyndsamt beslut med hjälp av chefer som slutat. Trots att Framtidsbygget inte påbörjats går flytten i höst till nybyggda Tullhuset på Alderholmen. Närmare vård går väl knappast att få för Regionens invånare? Jo, det blir nära för dem på Gävle Strand och för dem med båt. Att de mest vårdkrävande gärna tar sjukresebuss eller bil, tänks bort. Särskilt som det inte ens finns vägnät och parkeringar till de anställda.

Inneliggande patienter måste köras i ambulans till Alderholmen. Det gäller att vara frisk för att orka vara sjuk.

Samarbetet med andra sjukhusspecialiteter raseras. Gemensamma ronder får väl stryka på foten. Synd, vi har varit Sverigeledande på fr a diagnos och vård av melanom. Under ledning av närvarande hudspecialister har ett föredömligt samarbete skapats.

Fast vad spelar det för roll? Det finns ändå inga hudspecialister kvar i Regionen. Lojala duktiga hudläkare har känt sig tvingade att sluta trots att de trivts utmärkt på mottagningen och bor med familjer i Gävle. Verksamheten är bra på att utbilda. Regionen är bra på att inte förvalta dessa tillgångar. Heller.

Regionens 1,1 tjänstgörande hudspecialist ska åka mellan sjukhus och Alderholm istället för att backa ST-läkare och omvårdnad, operera och ta hand om patienter, bedöma bl a de över 8000 Bildremisser/år som givit alla i Gävleborg samma möjlighet till specialistbedömning av hudcancer som här diagnosticeras tidigast i landet. Vi har hyrläkare nu. De är ok, men kan inte utföra de uppgifter som de härutbildade skötte så bra för 1/4 av lönen. Vi tvingas även köpa vård.

Kanske kommer någon nuvarande ST-läkare vara färdig specialist och kvar i stan efter flytten, men förlåt mig om jag är skeptisk.

Bildremisserna (teledermatoskopin) leder in på torsdagens andra debattartikel, om digital vård i regionen. Vår hudklinik var för över sex år sedan först att införa det digitala arbetssätt som nu sprids i landet, trots att regionen ännu ej infört digitala remisser eller prioriterar det. Våra farhågor med flytten till Alderholmen bemöts med: ”Det finns digitala lösningar för allt”.

Ja, för mycket finns det digitala lösningar, men inte för allt och definitivt inte i Region Gävleborg.

Susanne Vandell Uddströmer

lojal men uppgiven överläkare på Hudkliniken Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel