Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nedmonteringen av Arbetsförmedlingen är ett svek mot Sveriges alla småorter

Nedmontering följt av privatisering följer en välkänd nyliberal plan. Först utsätts fungerande allmän verksamhet för sämre villkor och minskade resurser, sedan pekas verksamheten ut som undermålig och allmänhetens förtroende minskar, skriver Vänsterpartiet.

I dag slår Sverige igen dörren för undersköterskan i Ockelbo som drömmer om fast jobb i hemtjänsten, för svetsaren i Hofors som varit sjukskriven sedan han fått förslitningsskador och för den nyanlände i Söderhamn som gått barn-och ungdomsprogrammet på gymnasiet och hoppas på jobb i förskolan.

Deras hemorter har hamnat på Arbetsförmedlingens svarta lista över de 132 lokala arbetsförmedlingskontor som ska läggas ned.

Det är resultatet av katastrofbudgeten signerad M och KD. Regeringen och deras samarbetspartier säger sig vara kritiska till nedläggningarna och vill nu se över var och hur man kan ersätta de kontor som läggs ned.

Samtidigt har man kommit överens om att ”reformera Arbetsförmedlingen i grunden” – borgerligt nyspråk för att privatisera merparten av myndighetens verksamhet. 

Det är naivt att tro att ”fristående aktörer” kommer att ersätta Arbetsförmedlingen på alla de orter där kontoren läggs ned. Arbetslösa på lands- och glesbygd kommer att drabbas hårdast.

Vänsterpartiet anser att privatiseringen av Arbetsförmedlingen är ett oblygt försök att avskaffa den svenska aktiva arbetsmarknadspolitiken som vi känner den, där arbetslöshet inte bara är individens utan också samhällets ansvar.

Till och med EU-kommissionen har också helt nyligen i en rapport visat att den svenska arbetsmarknaden fungerar väl jämfört med de flesta andra länder. EU-kommissionen anser också att vår arbetsförmedling har en viktig del i det.

Nedmontering följt av privatisering följer en välkänd nyliberal plan. Först utsätts fungerande allmän verksamhet för sämre villkor och minskade resurser, sedan pekas verksamheten ut som undermålig och allmänhetens förtroende minskar. Då öppnas dörren för privata bolag som släpps in för att kalasa på gemensamma skattemedel.

Den förändring som Arbetsförmedlingen nu står inför följer precis den iscensättningen och det är särskilt beklagligt att Socialdemokraterna, som tidigare försvarat en arbetsförmedling i offentlig regi, ligger platt som en flundra och nu försvarar den förestående privatiseringen.

En redan hög arbetslöshet på småorter riskerar då att bli ännu högre och kommunernas ansvar och kostnader riskerar att öka. Det kommer att bli svårare för arbetssökande att få rätt hjälp att komma in på arbetsmarknaden om deras lokalkontor försvinner.

Särskilt arbetssökande i utsatta grupper får sämre förutsättningar då de har sämre möjligheter att ta sig till ett kontor i en annan kommun eller att använda digitala tjänster.

Att lägga ner Arbetsförmedlingens kontor är att svika Sveriges småorter och oss alla i Sverige som nu, i morgon eller senare i livet behöver en fungerande arbetsförmedling.

Vänsterpartiet

Ulla Andersson, riksdagsledamot

Joel Nordkvist, ordförande Gävleborg

Tord Fredriksen, ordförande Gävle

Gabriella Eidhagen, ordförande Hofors

Lillemor Mauritzdotter Nylén, oppositionsråd Sandviken

Martin Sund Svensson, ordförande Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel