Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nej och åter nej till Utposten – låt inte partipiskan avgöra

Tänk om, tänk rätt och låt inte partipiskan avgöra detta beslut, skriver Kjell Helling, L.

Svea Vind Offshore AB har hos Östersunds tingsrätt, Mark- och miljödomstolen, ansökt om tillstånd att utföra, driva och efter uttjänad verksamhet nedmontera en havsbaserad gruppstation för vindkraft, benämnd vindpark Utposten.

I dag ska ett reducerat kommunfullmäktige i Gävle besluta om ett yttrande till aktuell ansökan.

Vi liberaler är inte emot vindkraft som ett komplement till övriga energikällor. Problemet och varför vi säger nej till Utposten är att den placeras på fel ställe. Vindkraft ska byggas där den behövs och när det behövs. I dag har vi i vårt land överskott på energi och vår energi är till stor del fossilfri.

Nu kommer jag till nästa viktiga del i varför inte nuvarande placering av Utposten är lämplig och som inte tidigare framkommit i debatten.

Norrsundet och kusten är omnämnd som ett av våra riksintressen för yrkesfiske. Likväl som vi ska skydda riksintressen för kulturmiljö med mera så är vi även skyldiga att skydda detta riksintresse. Detta har inte nämnts i någon utredning eller konsekvensbeskrivning.

Utpostens föreslagna placering är mitt i det område som Norrsundets yrkesfiskare alltid lagt sina nät och laxfällor. Områdets grynnor har under urminnes tider varit naturliga lekplatser för flertalet fiskarter.

I Norrsundet och Saltharsfjärden tar nu kusiner i åttonde generationen över släktens långa yrkesfiskartradition. De har tillsammans utvecklat ett gigantiskt turistmål vid Saltharsfjärden. För att kunna driva verksamheten är detta ett område som de även fortsättningsvis måste kunna lägga ut sina nät och laxfällor på.

Nej till Utposten med 40 betongklumpar som med sina vingar sträcker sig hela 290 meter över havet och som ska avvecklas efter 20-25 år. Hur återställer de området som under tiden förstört delar av Jungfrukusten och ett viktigt fiskevatten.

Självklart klarar vi våra gemensamma miljömål utan dessa giganter till havs.

Tror att Mark- och miljödomstolen har koll på både riksintresse och våra miljömål.

Tänk om, tänk rätt och låt inte partipiskan avgöra detta beslut.

Kjell Helling, L

ledamot i Kommunfullmäktige

vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel