Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nej till pedagogisk verksamhet där vi inte kan säkerställa kvalitet och standard

Forskningsresultaten är entydiga: Privata skol-, vård- eller omsorgsbolag uppvisar varken högre effektivitet eller bättre kvalitet än offentligt drivna, skriver Lotta Nyberg och Andreas Larsson, V.

Det som skiljer dem är att en del av pengarna går till vinst. Ökad valfrihet i sig kräver varken aktiebolag eller marknadsutsättning.

Mer än en gång har forskarna lagt fram samma resultat, men det verkar som om genomslaget i opinionen låter vänta på sig.

Det är också entydigt att barnen utvecklas och lär sig saker väldigt bra i allmänhet på förskolor som har en utbildad pedagogisk ledning. Eftersom särskilda behov kan finnas, har kommunen även tillgång till pedagogisk omsorg i mindre enheter.

I dag är regelverket tyvärr sådant, att enskilda kan starta verksamheter i pedagogisk omsorg bara de hittat en lokal som kan godkännas. Någon övre gräns för antalet barn finns inte. Inte ens krav på att personalen har pedagogisk utbildning.

Vänsterpartiet i Gävle har sagt nej och kommer att fortsätta säga nej till pedagogisk verksamhet, där vi inte kan säkerställa kvalitet och standard.

Lotta Nyberg, V

ledamot utbildningsnämnden

Andreas Larsson, V

ersättare utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel