Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ni har ingen rätt att be beslutsfattarna att bortse från smittorisken

Faktum är att studenterna och beslutsfattarna står på samma sida i den här frågan. I den kris vi lever i finns det bara en fiende: Covid-19, skriver Alma Gunnarsson, Grön Ungdom.

Svar till MUF och MSU: Studentdagen är en ända sedan den första nervösa handuppräckningen i F-klassen, djupt efterlängtad dag. En dag fylld av skratt, glädje och lättnad: Vi klarade det. En champagnebubblande folkfest utan dess like. Och det är det sistnämnda som i coronatider ställer till det för mig och Sveriges alla andra tredjeårselever. Folkfest, alltså.

MUF och MSU uppmanar beslutsfattare att bara för en dag bortse från systemet och i stället “se människan”. Men de glömmer något viktigt. Tyvärr finns det alldeles för lite som beslutsfattare eller politiker kan göra åt den situation vi befinner oss i. Faktum är att studenterna och beslutsfattarna står på samma sida i den här frågan. I den kris vi lever i finns det bara en fiende: Covid-19.

Det är många drömmar som har gått i kras de senaste månaderna. Min egen oanvända studentmössa påminner mig om min krossade dröm. Så, varför dessa uppoffringar?

Jo, för att motverka smittspridning. För att den ene tredjeårselevens mamma har nedsatt immunförsvar. För att en annan tredjeårselev har det själv. Kriser kräver krisinsikt och ansvarstagande, från alla. MUF och MSU har ingen rätt att, å studenternas vägnar, be beslutsfattare att bortse från det.

Men vi får inte bortse från att det är djupt tragiskt att studenten inte kommer kunna genomföras som vanligt. Här håller jag med MUF och MSU. Att förminska eller nonchalera den besvikelse och den uppgivenhet som jag tillsammans med Sveriges tredjeårselever känner är att vara ignorant. Det bästa sättet för beslutsfattare att visa att de inte är ignoranta är att i allra högsta grad låta studenterna vara en del av planerandet av en alternativ student.

Ha ett aktivt samtal med studentkommittéerna och elevråden. Skicka ut enkäter. Se till att veta hur studenterna, under rådande förhållanden, skulle vilja att deras firande ska se ut. Var närvarande och medmänskliga. Lyssna till vår bottenlösa besvikelse och gör det till något konstruktivt. Det är av största vikt både för studenternas skull och för att tilliten till makthavarna inte ska skadas.

Det hade varit bra om vi kunde få ett vanligt studentfirande. Det allra bästa hade varit om vi inte levde i en pandemi. Men nu gör vi det och då kan vi inte bortse från de rekommendationer som experterna lagt fram. Vi vill i stället uppmana till dialog och samarbete. Det finns ingenting beslutsfattarna kan göra åt den situation vi befinner oss i. Det de kan göra är att, med studenternas hjälp, vara kreativa.

Om alla samarbetar kan vi som studenter, i stället för att gå miste om den student som brukar vara, få en student som ingen annan kommer att få. MUF:s och MSU:s artikel har goda intentioner, men tyvärr glömmer de en viktig faktor – verkligheten.

Alma Gunnarsson

språkrör Grön Ungdom Väst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel