Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ni tog över – företagarna reagerade

Men att försöka vifta bort relevant kritik som politiska poänger är bara nonchalant. En politiker måste ta kritik på allvar. När L skriker om politiska poänger sjunker förtroendet än mer, skriver William Elofsson, M, och Jan Myléus, KD.

Replik till Helene Åkerlind: Under det borgerliga styret började trenden vändas och företagsklimatet blev bättre om vi ser till Svenskt näringslivs enkät. Vi började under det borgerliga styret att lyfta upp företagarfrågorna allt mer.

Undersökningen för 2019 visar tydliga saker; att ett år med en socialdemokratisk budget och reaktionerna när Socialdemokraterna återigen tog över makten skapar negativ framtidstro. Dessutom visar det tydligt att Gävle kommun har oerhört mycket att jobba på. Sveriges sjuttonde största kommun har förutsättningar att få väsentligt bättre resultat.

Undersökningen är en indikation på att det nya styret inte har särskilt högt förtroende bland företagarna.

Det är självklart att Liberalernas kommunalråd, som valt att regera med ett vänsterparti som Socialdemokraterna, känner sig stressad inför detta faktum. Men att försöka vifta bort relevant kritik som politiska poänger är bara nonchalant. En politiker måste ta kritik på allvar. När L skriker om politiska poänger sjunker förtroendet än mer.

Faktum kvarstår, majoriteten har sänkt ambitionerna. I Näringslivsprogrammet som även Socialdemokraterna röstade för står det att ”Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen”. Då räcker inte topp 100.

Det är viktigt med politisk samsyn i denna viktiga fråga, men då är väl det inte särskilt bra att frångå välförankrade styrdokument?

Alla partier har ett ansvar men efter snart ett halvår av socialdemokratiskt styre och nästan ett och ett halvår på en socialdemokratisk kommunbudget verkar mer dras i långbänk än faktiskt genomföras.

Vi hoppas att majoriteten återgår till den höga ambition som det brett förankrade Näringslivsprogrammet slår fast. Släpp prestigen, Helene Åkerlind. För återigen, nyckeln till framgång är inte sänkta ambitioner.

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Jan Myléus, KD

kommunalråd i opposition

Mer läsning: Debatt: Det behövs krafttag för att förbättra Gävle kommuns företagsklimat

Debatt: Företagsklimatet i Gävle blir sämre och majoriteten sänker ambitionsnivån

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel