Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu växer ett större, modernare och tryggare Gävle fram

Människors trygghet är grunden för tillit i vårt samhälle. Vi ser att trots att många undersökningar visar att vår kommun blir allt tryggare så har vi en samhällsdebatt där bilden som lyfts fram ofta är den motsatta, skriver Erik Holmestig och Jörgen Edsvik.

Vi behöver agera så länge människor upplever otrygghet, oavsett den är någon annans eller sin egen. För Gävles politiska styre bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet är trygghet i vår växande kommun en viktig fråga.

Gävle växer och det snabbt. Vi bygger närmare femhundra nya bostäder varje år och 1 000-1 300 personer blir nya Gävlebor varje år. Det är främst personer från Hälsingland, Uppsala och till viss del Stockholm. Nu är väldigt få personer nya svenskar. Att bygga en stad som blir socialt hållbar blir då enormt viktigt. Att våra förskolor och skolor ligger på platser så att de förenar istället för att segregerar, att vi lyckas skapa levande centrum i våra nya (och gamla!) stadsdelar där människor vill vara vet vi är viktigt för vår upplevda trygghet.

Vi kommer ansöka om så kallade LOV 3-områden hos polisen med möjlighet att införa kommunala ordningsvakter som är ett komplement som kan avlasta polisen i deras arbete. Detta ser vi som viktigt över tid medan polisen fortsätter utöka sin bemanning i enlighet med regeringens intentioner.

Vi ansöker även hos polisen för att öka antalet trygghetskameror på brottsutsatta platser, för att framförallt kunna bidra till att Polisen kan lagföra fler personer som begår brott. Vi tar fram en strategi för hur Gävle ska bli en kommun helt fri från våld och vi gör en rad andra åtgärder på trygghetsområdet.

En satsning genomförs där Gävles fritidsgårdar får höjt grundanslag för första gången sedan 2012 för att fortsätta sitt viktiga arbete för en meningsfull fritid för fler. Samtidigt kommer de första trygghetsplanerna för Brynäs och Andersberg att bli klara med konkreta insatser. Under 2020 kommer också trygghetsplaner för fler stadsdelar påbörjas. Alla Gävlebor ska känna sig trygga i sin kommundel!

Att vi skapar hållbara transportsystem som ser till att morgondagens Gävle får en betydligt bättre luftkvalité, och att alla medborgare har nära till grönområden och lekytor är andra viktiga delar när vi planerar vår nya kommun.

Att företagen kan flytta till nya platser när kommunen växer och förändras är såklart avgörande för jobben och vår välfärd. Att nya företag kan etablera sig här likaså. Därför är mer mark för fler företag en prioriterad fråga och att möjliggöra fler ytor är avgörande. Vi har företag som står på kö för att etablera sig i Gävle, där behöver kommunen vara på tå.

Lika viktig är hela kommunens utveckling och att våra ytterområden kan ta del av den utvecklingen som staden står inför. Vi tänker bygga ett nytt trygghetsboende i Bergby, fortsätta med satsningen på utvecklingsprojekt tillsammans med våra föreningar i Hamrånge, Forsbacka och Hedesunda och bygga nya efterlängtade allaktivitetshus i Hamrånge och Hedesunda.

Tillsammans med företag, Gävlebor och engagerade och kompetenta tjänstepersoner bygger vi en modern kommun med plats för fler, där alla ska känna sig trygga. Där havet ska vara nära, parkerna lättillgängliga och stadsdelarna levande. Hoppas vi ses på något av vårens alla samråd för nya projekt och stadsdelar, dina synpunkter behövs för kommunens utveckling!

Erik Holmestig, C

kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd med ansvar för sociala frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel