Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Oacceptabel myndighetsutövning från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket har höjt kontrollavgiften med 40 procent i år utan föregående information till alla livsmedelsföretag utom till slakterierna. Dessa myndighetsfasoner gjorde mig ordentligt upprörd när jag läste artikeln om Järvsö Gårdsmjölk och Forsa Gårdsmejeriers drabbade verksamheter, skriver Karin Ånöstam, Matvärden.

2017 antogs Sveriges livsmedelsstrategi. En unik och mycket välkommen strategi med syfte att ge så bra förutsättningar som möjligt för livsmedelsföretagande och att utveckla svenska mervärden som god miljö, gott djurskydd, öppna landskap.

Ett mål är, att genom ändamålsenliga skatter och avgifter stärka konkurrenskraften och lönsamheten i livsmedelsproducerande företag.

Den orimligt höjda avgiften är ett hårt slag under bältet och direkt kontraproduktiv.

Om Livsmedelsverket är en part i en hållbar livsmedelskedja så har regeringen här en felande länk som måste åtgärdas.

Livsmedelsverket har tydligen organiserat om i sin struktur och enligt chefen för kontrollverksamheten, Eiríkur Einarsson, tvingas de nu ta ut full täckning för sina kostnader gällande kontroller på alla livsmedelsföretag utom slakterier och vilthanteringsanläggningar.

De har utifrån sina egna ekonomiska intressen kommit fram till att de behöver minst 18 920 kr/år och kontrollerad enhet och då blir det elva timmar á 1 720 kr för de minsta företagen. Oavsett om kontrollen bara tar en timme eller uteblir helt. Det är så galet så man tappar hakan.

Antingen har tjänstemännen på denna myndighet alldeles för höga löner eller så är de för många.

Kontrollerna är nödvändiga och görs för att vi som konsumenter ska känna oss trygga med vår mat och de ska därför självklart helt och hållet bekostas av offentliga medel.

Under tiden som regeringen kommer till insikt och fattar beslut om avgiftsfria kontroller så måste samma förutsättningar råda för småskaliga mejerier som för småskaliga slakterier om 80 kr/timme, med tanke på rättviseaspekter och jämlikhet.

Vi på föreningen Matvärden känner stolthet över de livsmedelsföretag som lägger massor av timmar och kärlek i sina verksamheter för att bidra till en hållbar livsmedelsproduktion för framtiden

Mat är inte bara gott - det är livsviktigt.

Karin Ånöstam

ordförande i föreningen Matvärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel