Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Obesvarade frågor om kulturhuset – och så slipper Henry Moores skulptur bli en rondellhund

Replik: Gunnar Lidfeldt och Tomas Attorps reagerar i kulturhusdebatten på de svar som de har fått från kommunens representanter.

I en tidigare artikel (GD 28/9) argumenterade vi för att det nya kulturhuset i Gävle ska bli en märkesbyggnad, att det byggs på Slottstorget och att en arkitekttävling behövs för att garantera det första kravet. Om nuvarande placering i kvarteret Gefle Vapen behålls, måste bibliotekshallen rivas.

Vi uppskattar att kommunalrådet Jörgen Edsvik och stadsarkitekten Helena Tallius Myhrman svarat men tvingas konstatera – liksom AB:s kulturredaktör (29/9) – att Edsvik inte kommenterat våra huvudpunkter. Edsvik skriver ”att det måste sluta daltas med denna viktiga framtidsfråga”. Vi menar att våra frågor inte kan förbigås. Var ska byggnaden ligga? Hur ska den se ut? Det är kommunen som har förlängt processen med många till intet förpliktigande möten om att ”tycka till” om husets innehåll.

Tallius Myhrman, som är sakligare och mer konstruktiv, anser att Gefle Vapen är det bästa läget för kulturhuset men tillstår att det skulle vara ”en storslagen gest” att på Slottstorget skapa en pendang till Rådhuset. Vi instämmer i hennes uppfattning att de viktigaste byggnaderna i staden, märkesbyggnaderna, med fördel placeras fristående. Ett kulturhus på Slottstorget skulle, menar vi, tydligare binda samman norr och söder än nuvarande placering, det skulle välkomna besökare från alla håll. Moores staty, nu närmast en rondellhund, skulle kunna få en värdigare placering.

Som ett mindre radikalt alternativ vill vi peka på möjligheten att skjuta ut kulturhuset på Slottstorget så mycket att det inte hamnar i liv med det angränsande kvarteret Gesällen (Folktandvården). Härigenom skulle huset få en mer dominant roll än som nu är fallet. Båda alternativen förutsätter att den norrgående trafiken på Södra Kungsgatan leds väster om Slottstorget.

När nu äntligen ett kulturhus ska bli verklighet, är vår starka förhoppning att kvalitetsaspekten och inte tidsåtgången ska vara styrande.

GD:s kulturredaktör befarar att kulturhuset aldrig kommer att byggas om den nuvarande placeringen ifrågasätts (GD 8/10). Vi menar att sådana farhågor inte kan tas som intäkt för att underlåta att eftersträva den bästa lösningen.

Att anordna en arkitekttävling är förstås optimalt, säger Tallius Myhrman och tillägger kryptiskt ”men inte alltid möjligt utifrån olika resursmässiga parametrar”, vilka sägs inte. Med arkitekttävling menar vi en s.k. inbjuden tävling där några välrenommerade byråer ges parallella och arvoderade uppdrag. Förslag från flera arkitekter ökar möjligheten att hitta bästa gestaltning.

När nu äntligen ett kulturhus ska bli verklighet, är vår starka förhoppning att kvalitetsaspekten och inte tidsåtgången ska vara styrande. Kulturhuset får inte bli en halvmesyr.

Gunnar Lidfeldt

före detta stadsarkitekt

Tomas Attorps

före detta lagman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel