Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Öka stödet till hållbara investeringar

Bygg- och anläggningsbranschen står för en femtedel av Sveriges totala klimatpåverkande utsläpp. När vi nu blickar framåt behöver stöden för omställning användas på ett så effektivt sätt som möjligt, skriver Catharina Elmsäter-Svärd och Anders Hansson, Byggföretagen.

Byggföretagen driver implementeringen av färdplanen för en klimatneutral, hållbar och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor 2045. Just nu arbetar vi intensivt med projekt inom hållbar renovering och hållbara byggarbetsplatser där effektiv resursanvändning med helhetsperspektiv – så kallad cirkularitet - är en av de viktiga beståndsdelarna.

Sverige har som mål att minska klimatutsläppen med 55 procent till 2030. Därför välkomnar bygg- och anläggningsbranschen lagen om klimatdeklarationer som träder i kraft den 1 januari 2022, vilken innebär att klimatpåverkan från byggprocessen redovisas. Bygg- och anläggningsbranschen har också ställt sig positiv till nya avfallsregler som innebär att t ex glas, plast och gips måste sorteras ut direkt på arbetsplatserna för att öka återvinningen.

Det finns inget motsatsförhållande mellan behovet av fler bostäder, mer infrastruktur och mindre utsläpp. Höstbudgetens tillskott till energieffektivisering och renovering av bostäder samt järnvägsunderhåll är exempel på hur samhällsbyggarsektorn kan bidra till en återstart av ekonomin efter corona-krisen. Därför är det viktigt att stöd och subventioner används på ett så effektivt sätt som möjligt:

Privatpersoner som installerar teknik som solceller, energilagring och laddboxar föreslås göra ett avdrag på liknande sätt som rot- och rutavdraget. Skattereduktionen träder i kraft den 1 januari 2021. På sikt bör detta avdrag höjas från 50 000 kronor per person och beskattningsår till det dubbla. 

Stödet till energieffektivisering och renovering i flerbostadshus omfattar 900 miljoner kronor 2021, 2 400 miljoner kronor 2022 och 1 000 miljoner kronor 2023. Det är mycket viktigt att de utformas på rätt sätt så att de styr både mot att höja renoveringstakten och minska energianvändningen. Bygg- och anläggningsbranschen bidrar gärna med input så snart som möjligt eftersom de första 900 miljoner kronorna kommer redan nästa år.

Utsläppen från byggnader följs i dag upp av Boverket på nationell nivå. Samtidigt finns inget uttalat ansvar avseende anläggningsbyggnationer. Därför föreslår Byggföretagen att en myndighet, förslagsvis Naturvårdsverket, åläggs ett sådant ansvar.

Hållbarhet handlar inte bara om den färdiga fastigheten, skolan eller vårdcentralen, utan även om hur den planeras och utformas för minsta påverkan på klimat och miljö. Genom att fatta rätt beslut så tidigt som möjligt ökar möjligheterna att minska koldioxidutsläppen i hela värdekedjan och nå målet om klimatneutralitet 2045.

Catharina Elmsäter-Svärd

VD för Byggföretagen

Anders Hansson

Byggföretagen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel