Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Öka testningen – vi behöver ett fungerande samhälle även i kris

Vi lever alla i en vardag som har förändrats, våra levnadsvanor har omkullkastats och vi svävar i ovisshet. Många är isolerade, några har förlorat någon de håller kär och ännu fler oroar sig för nära och kära och jobb och ekonomi, skriver Moderaterna.

Nästan varje dag nås vi av nya rön kring pågående coronapandemi och det som hölls för sant igår är oklart i dag. Det är i sig helt naturligt då hela världen står inför ett nytt läge och corona-viruset härjar fortare än forskningen någonsin skulle kunna hinna med. Trots det naturliga i detta är känslan av ovisshet och okunskapen någonting som tär på oss. Många törstar efter fakta och klara besked.

Det vi kan ta reda på och statistiskt säkerställa ska vi också göra, ju mindre mörkertal och hypoteser desto bättre. Vi vet nu att vi skulle kunna utföra fler tester än vad som faktiskt sker.

I Gävleborg har vi kapacitet att utföra dubbelt så många tester än vi gör. Det är oacceptabelt. Vi har länge krävt att testningen ska öka vilket nu sker i viss utsträckningen men det räcker inte.Vi har i vår statsbudget satsat sex miljarder för att utöka kapaciteten, nu måste både regionen och kommunerna ta sitt ansvar.

Medarbetarna gör sitt yttersta ute i verksamheterna och kommer att fortsätta göra det så länge det krävs. Det är vår uppgift att ge dem de allra bästa förutsättningarna för att utföra sitt viktiga arbete. En förutsättning är att ha sina kollegor på plats. Både vården och omsorgen var hårt drabbad av personalbrist redan innan corona slog till.

I dag är läget än värre trots att insatser med att fånga in utbildad personal som jobbar i annan verksamhet har varit många.

Att stanna hemma från arbetet och social samvaro är en stor uppoffring som för många i dag är självklar men inte lätt att hantera. Det tär på den privata ekonomin, samhällsekonomin och det psykiska välbefinnandet. Fler behöver veta om de kan besöka en restaurang, butik eller gå tillbaka till arbetet. Vi behöver ett fungerande samhälle även i kris.

Moderaterna

Viktor Wärnick

riksdagsledamot

Patrik Stenvard

regionråd

Ewa Marja Andersson

vice ordförande kommunfullmäktige Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel