Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om extrastöd till Curling-VM 2004

GÄVLEKommunens stöd av Curling-VM 2004 skapade debatt när kommunstyrelsen sammanträdde i går. Kultur- och fritidsnämnden har begärt 650 000 kronor extra för att kunna betala ut bidrag till arrangemanget under tre år.

Annons
I går gav kommunstyrelsen klartecken för 50 000 kronor för detta år. Beslut om de återstående 600 000 kronorna som krävs för att arrangemanget ska bli av skjuts på framtiden. Vänsterpartiet yrkade på att kommunstyrelsen borde lämna ett besked redan nu.
- Eftersom de flesta är eniga om att det är självklart att fortsatt finansiering ska komma borde vi visa det, säger kommunalråd Ulla Andersson, v, som ledde gårdagens sammanträde sedan Mats Ågren åkt till USA och Lena Andreasson fått förhinder.
En oenig kommunstyrelse beslutade också att göra en total utrivning av Forsby kraftverk och att bygga en ny gång- och cykelbro över Testeboån.
För fyra år sedan beslutade kommunfullmäktige att riva kraftverket eftersom det ansågs göra för stora ingrepp i naturen.
Sedan dess har beslutets ekonomiska och miljömässiga konsekvenser utretts i flera omgångar och ärendet har blivit en följetong.

M ville rusta kraftverk
Av de tre alternativ som tagits fram röstade moderaterna i går på det så kallade nollalternativet. Det innebär att dammluckorna ska rustas upp för 400 000 kronor och att kraftverket ska behållas i drift.
I ett särskild yttrande pekade Lennart Sjögren, kd, på flera tveksamheter kring beslutet.
Om Gävle Energi tvingas betala notan för rivningen ökar risken att fjärrvärmetaxan höjs, menar han.
Därför vill kd att kommunfullmäktige beslutar om en prisgaranti för att skapa trygghet för Gävle Energis kunder.
Kenth Lövgren, fp, reserverade sig mot rivningsbeslutet. För att minska olägenheterna för dem som bor omkring dammen måste trösklarna förstärkas så att två speglar med uppdämt vatten skapas. Endast en vattenspegel, som i förslaget, räcker inte enligt fp.
Innan rivningen kan påbörjas måste miljödomstolen godkänna beslutet.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se