Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Om politikerna i Gävle vill minska mäns våld mot kvinnor borde det satsas på Stickan

Vi upplever att många efterfrågar ansvarstagande från män. Många både jämställda män och kvinnor enas i efterlevnadsvärda moralmallar. De vill ta kampen mot våld, de vill förebygga våld och ta avstånd från våld, skriver Johan Pliakas på Stickan.

Problemet är att alla mänskor inte har samma förutsättningar att efterleva denna moraliska mall. Oavsett hur många gånger man informerar, hotar eller straffar någon med den. Ett dilemma rådande socialpolitisk lösning är att endast 0,5 procent av våldsutövarna döms.

2017 genomförde Gävle kommun en kartläggning av våld i nära relationer. Den visade att det finns minst 10 000 män i Gävle som är i behov av stöd i att bryta sitt våldsutövande.

Människan har ett hot- och ett skyddssystem som slår till när vi blir rädda. Hos våldsutövaren finns det alltid någon form av trauma eller icke tillgodosedda känslomässiga behov i bakgrunden som aktiverar hotsystemet. I en kärleksrelation öppnas de innersta rummen vilket upplevs som en fara för dessa män.

Det många uppger är att de i stunden upplever sig som utsatta. Att de inte räcker till, att de blir förminskade, lurade, eller orättvist behandlade av kvinnan. Många ser sig också som emotionell gisslan då de inte har förmågan att lämna relationen.

Att kommentera eller informera om det självklara i att våld i alla dess former är fel, väcker bara en upplevelse om skam för de som agerar och tänker ”fel”. Skammen leder sedan till ett upprätthållande av lögnen. Lögnen hjälper dem att upprätthålla ett fiktivt egenvärde.

Då skamkänslorna är så kraftfulla kräver detta samma kraft av lögnstrategin Det medför att lögnen blir så kraftfull att den ter sig som en sanning för våldsutövaren och ibland även de professionella och till viss del för den utsatte. Så länge den fiktiva lögnen får styra och begränsa deras inre emotionella jag är risken stor att deras våldsutövande fortgår.

Därför är det fullständigt avgörande hur man bemöter någon som utövat våld mot den de säger sig älska. Om man är för skambeläggande, moraliserande och/eller bestraffande gentemot våldsutövaren har den inget annat emotionellt val än att svara med en eller flera lögner.

Den enda vägen framåt är den oförlåtliga förlåtelsen. Den oförlåtliga förlåtelsen innebär att man försonas med sina oförlåtliga och oåterkalleliga handlingar. Genom att konfronteras med det du gjort, konfronteras du med den oåterkalleliga smärtan och lidandet du tillfogat en annan människa, en människa du älskar. Den känsloinsikten är till hjälp i behandlingen.

För då, först då tar du fullt ansvar för detta, utan att blanda in någon annan. För när man gjort något oförlåtligt så bär man allt ansvar. För det är inte hennes ord eller handlingar som gjort detta, inte de öl du drack innan, det är inte din mamma, pappa. Inte heller de som tidigare gjort dig illa, inte någon annan. Det är du som själv bär ansvaret för det du gjort.

Män söker sig till Stickan därför att de vill göra en förändring och genom att de gör så tar de första steget till att ta ansvar. Stickan har nu en kö på över 60 män och förra året var vi tvungna att neka närmare 100 män stöd.

Det mest värdefulla och dyrbaraste Stickan äger är relationen till alla de män som kommit i samtal hos oss. Det är den relationen som bär Stickans rykte vidare, men det är också dessa över 18 000 samtal som är Stickans kunskapsbank.

Vi tror på att bjuda in i stället för att fördöma. För det är endast männen som kan bryta våldet.

Om politikerna i Gävle vill minska mäns våld mot kvinnor borde det satsas på Stickan.

Johan Pliakas

socionom och grundläggande psykoterapeut på Stickan – en krismottagning för män

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel