Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om skolans besparing

Hofors kommun måste spara, men en enig opposition ville undanta skolan från de mest smärtsamma besparingarna när kommunfullmäktige antog sparkraven. Även om det mest blev en lek med ord så krävde oppositionen större tydlighet.

Hofors kommun har minskade skatteintäkter på närmare tio miljoner kronor för i år. Samtidigt finns stora farhågor för snabba ökningar av socialbidragen. Därför måste kommunfullmäktige kräva att nämnderna om presenterar vad de kan spara på. Ett krav var att i princip införa inköpsstopp och stopp för vikarietillsättningar. Men det är respektive verksamhetschef som själv får avgöra hur regeln ska tillämpas.

En enig opposition krävde att vikariestoppet inte skulle innebära att eleverna fick lärarlösa lektioner. Inte minst mot bakgrund av de mycket dåliga resultat som eleverna visat senaste året..

Kenneth Axling, barn- och utbildningsnämndens ordförande ansåg att den skrivning som redan fanns var tillräcklig och han litade på verksamhetschefernas omdömen. Oppositionen godtog inte detta utan krävde votering som socialdemokraterna och vänstern vann med 17 röster mot 13.