Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Polisen gör en satsning på särskilt utsatta brottsoffer

Under tisdagseftermiddagen manifesterade över 100 kvinnor i Gävle, vid polisstationen och på Rådhustorget, sitt missnöje med att de anser att för få anmälningar om sexuella övergrepp går så långt att det blir domar. De upplever bland annat fall läggs ner för lättvindigt, skriver Elin Lundgren, S.

Jag delar deras ilska och frustration över vad mäns våld mot kvinnor gör i samhället. För alla de som drabbas och kan få sina liv förstörda förstås men också för oss som är nära och står bredvid och ibland upplever att det är mycket lite vi kan göra.

Våra väninnor får hitta strategier för att parera bort mäns ovälkomna beteende, ibland så allvarligt som att de måste leva gömda. Vi lär oss att fundera över om män är snälla mot våra vänner. Vad betyder upprepade inställda fikadejter? Att hon inte får bestämma själv vad hon gör? Några engagerar sig ideellt i kvinnojourer.

Manifestationerna är viktiga. Runt ett tjugotal kvinnor dör varje år, mördade av någon de har eller har haft en relation till. Detta måste uppmärksammas igen och igen tills det får ett slut.

Oavsett hur det ser ut, oavsett vilken form av misshandel det handlar om så ska alla utsatta vilja och våga anmäla till polisen i trygg förvissning om att de kommer att tas på allvar och att det de anmält kommer att utredas ordentligt. Ingen ska behöva leva sitt liv rädd för att inleda relationer. Under 2018 gjordes 4 398 anmälningar gällande särskilt utsatta brottsoffer i polisregion Mitt.

I juni aviserade polisen att de för en särskild satsning för att förbättra sina resultat när det gäller särskilt utsatta brottsoffer. Till det räknas brott i nära relation, våldtäkt, våld mot barn och sexualbrott mot barn.

Målsättningen är att utredningsandelen ökar, medelgenomströmningstiden minskar, balanser av äldre ärenden minskar och att antalet redovisade ärenden till åklagare ökar.

Polisens satsning ska motsvara kostnaden för 350 årsarbetskrafter och av dessa ska 27 fördelas till Region Mitt. Alldeles snart påbörjas arbetet att rekrytera utredare som ska arbeta med dessa viktiga frågor.

Det känns viktigt att berätta att det kommer att hända mer på området. Precis som de kvinnor som manifesterade vill.

Den högsta önskan är förstås att alla män måste förstå att kvinnor inte är deras ägodelar att bete sig som de vill mot.

Elin Lundgren, S

riksdagsledmot, ledamot i polisens insynsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel