Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politikens roll är att hjälpa entreprenörer – inte förhindra och försvåra!

När man besöker företag i vårt fina län så möter man många duktiga och skickliga entreprenörer – som vill att sina företag ska växa och skapa jobb i Gävleborg. De människorna ska vi vara rädda om! skriver Lars Beckman, M.

Det är när människor tar risker och driver företag som välstånd skapas. Det finns inga ”företag” utan människor i företag. Människor av kött och blod som kommer att agera utifrån hur de upplever sin situation.

Om inte Ingvar Kamprad hade startat Ikea så hade det företaget inte funnits. Eller den familj i Gävle som började importera kaffe till vår stad – utan dem hade inte Gevalia funnits. Exemplen är oändliga.

Om inte Joel startat Partykungen så hade vi konsumenter missat möjligheten att köpa hans produkter – men vi hade också förlorat många arbetstillfällen i länet.

Kungsberget, en stor skidanläggning utanför Sandviken, har växt kraftigt sedan det blev privata ägare i stället för kommunen som ägare, och i Hälsingland kan vi se hur Järvsö har blivit en fantastisk skid- och cykeldestination – tack vare framgångsrika entreprenörer som samarbetar och utvecklar sina företag.

Vad är då politikens roll? Det måste vara att stödja och samarbeta med länets entreprenörer – och göra deras idéer och projekt till verklighet i samarbete mellan varandra. Alltför ofta möts jag av företagare som berättar den ena historien efter den andra hur den egna kommunen inte alls samarbetar och underlättar deras verksamhet.

Det kan handla om den skickliga företagaren i Gävle som vill expandera kraftigt och behöver mer mark men kommunen förhindrar och försenar expansionen. Eller företagaren som är verksam i fastighetsbranschen och som vill bygga bostäder i Gävle men möts av kalla handen.

Det verkar finnas en kulturskillnad mellan Hälsingland och Gästrikland där jag i vart fall möter fler företagare i Hälsingland som är nöjda med sin kommun. De värsta och sämsta exemplen får jag tyvärr ofta från företagare verksamma i Gävle kommun.

Det är inte en slump att Gävle kommun toppar statistiken över arbetslöshet och ett upplevt uselt företagsklimat. Gävle borde i stället vara motor för hela länets utveckling men framstår i stället som ett sänke. Att inte ta tillvara de framgångsrika entreprenörerna är att göra alla Gävles invånare en otjänst.

Ska vi råda bot på arbetslösheten i Gävleborg och på riktigt förbättra företagsklimatet så krävs det ett samarbete mellan företagsamheten och det offentliga oavsett om det är statliga myndigheter eller kommunen som måste förbättra sitt agerande. Krävs det förändring av lagstiftning så är det viktigt att kommunala företrädare flaggar för det så att vi i riksdagen kan driva fram förslag om förändringar.

Ett framgångsriktigt samhälle bejakar entreprenörer och företagsamhet. Ett framgångsrikt samhälle ser inte med avundsjuka på den företagare som jobbar 60-80 timmar i veckan och därmed kan ta ut en rimlig lön utan uppskattar den uppoffringen som det innebär att arbeta så mycket.

Ett framgångsrikt samhälle lyfter fram alla goda exempel och ser till att underlätta för växande företag. Ett framgångsrikt samhälle ser inte företagsamheten som en mjölkkossa för skatter och avgifter, utan som den grundförutsättning för samhällsservice som företagsamheten utgör.

Här krävs det stora förändringar i attityd och bemötande i Gävleborg men tillsammans kan vi få Gävleborg att växa och bli ett ännu bättre län att bo verka och driva företag i.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel