Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Pride behövs – en tid då vi träffar varandra, då vi ser bredden av det öppna samhället

Alla kanske inte identifierar sig med alla inom Priderörelsen, och så behöver det heller inte vara. Det är det som är det vackra med Pride. Det är en bred familj som täcker in många människor, en rörelse som samlar olika människor för att stå upp för de rättigheter som länge inte fanns och försäkra oss om att de finns där i morgon, skriver William Elofsson och Therese Hammarberg. 

Behövs Pride? frågar alltid några varje år. Be dem titta tillbaka på året. Har mobbingen slutat? Vågar den 14-åriga killen inne i staden, på landsbygden eller ute i förorten säga att han gillar killar i skolan? Vågar Paula och Maria hålla hand och ge varandra en puss under skolavslutningen i nian?

Om svaret är ja, så nej då kanske inte Pride behövs. Men svaret är inte ja, dit har vi lång väg, fyllt av arbete kvar, innan vi är framme. Alltför ofta dyker det upp nyheter och berättelser om mobbing och trakasserier mot HBTQ-personer. Individer som misshandlas för sin sexualitet, ungdomar vars familj vänder ryggen och berättelser där de går ännu längre.

Bortom Sveriges gränser finns ytterligare anledningar till varför Pride är så viktigt. År 2019 är samkönade äktenskap enbart lagligt i 28 länder, i kontrast är homosexualitet förenat med dödstraff i 14 länder.

Så ja, Pride behövs. Vi behöver en tid varje år då vi träffar varandra, då vi ser bredden av det öppna samhället. Då vi ser alla idrottsföreningar, myndigheter, småföretag, storföretag och individer som i det offentliga, men lika ofta i det dolda, arbetar för att ingen människa ska vara rädd för att vara sig själv, vare sig det är hemma, på jobbet eller ute i offentligheten.

Oavsett vem du är hittar du en gemenskap i Priderörelsen. Någon eller några som har varit eller är i samma situation som du själv. Någon som har gjort samma resa som dig om än de tagit en annan väg. Kanske har du din förebild i Priderörelsen eller kanske blir du en förebild för någon annan.

Pride samlar oss för att fira hur långt vi har kommit men desto viktigare, Pride samlar oss för att just påminna oss, varje individ, hur mycket vi fortfarande har kvar att göra för ett jämställt samhälle både i lag och civilsamhälle.

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Therese Hammarberg

ordförande Öppna Moderater Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel