Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Reformera arbetsrätten för jobb och tillväxt

Lagen om anställningsskydd (LAS) behövs och har länge tjänat arbetsmarknaden väl, men nya tider kräver nya lösningar och här är LAS inget undantag. Att den utredning som tillsatts av regeringen för att se över arbetsrätten lyckas komma fram till förslag som på allvar moderniserar lagstiftningen och underlättar för småföretagen kommer vara avgörande för både jobb och tillväxt i framtiden, skriver Eva Cooper och Lise-Lotte Argulander, Företagarna.

Företagarna har länge påpekat att en stor andel av företagen upplever att LAS är bland det mest betungande med att driva företag. I vår nya rapport ”När arbetsrätten blir fel – Företagens syn på arbetsrätten” framträder en tydlig bild varför. Det handlar om krångel och kostnader som följer av LAS föråldrade och illa anpassade regelverk. Det som särskilt sticker ut som betungande för företagen är reglerna för uppsägning på grund av personliga skäl.

En företagare som vill säga upp en medarbetare på grund av personliga skäl kan i värsta fall vänta sig en arbetsrättslig process som i snitt tar 17 månader – och i regel får den arbetsbefriade medarbetaren lön under tiden. Även om företagaren skulle vinna processen och få rätt i att det var korrekt att säga upp medarbetaren så får företaget inte tillbaka de utbetalade lönerna. Vid förlust i domstol kan kostnaderna med skadestånd och processkostnader bli så höga att ett litet bolag helt omkullkastas.

För att snabba på processen uppmuntrar facken ofta arbetsgivaren att i stället att säga upp medarbetaren på grund av arbetsbrist genom en överenskommelse mot några extra månadslöner.

Det är inte rimligt att företagare ska behöva ange arbetsbrist och initiera en hel omorganisation för att kunna säga upp en medarbetare som missköter sig och skadar verksamheten. Det visar i allra högsta grad att uppsägningsgrunden personliga skäl är satt ur spel och inte fungerar som den var tänkt när LAS instiftades.

Låt oss vara tydliga med att vi inte vill att arbetsgivare ska kunna säga upp helt godtyckligt, och att Sverige fortsatt ska ha en stark anställningstrygghet. Däremot behöver systemet bli mer förutsägbart och användbart i de fall där uppsägning på grund av personliga skäl faktiskt är en rimlig åtgärd.

Osäkerheten och svårigheten med att kunna säga upp på grund av personliga skäl bidrar till rädsla för att göra fel till och att mindre företag tvekar till att anställa. Detta är djupt problematiskt då det hämmar jobbtillväxten och spär på den redan stora kompetensbristen. Vi behöver regler som stimulerar att anställa, inte regler som skapar en ökad oro, tyngre administration och risk för höga oförutsedda kostnader.

Därför måste LAS reformeras.

Eva Cooper

regionchef Företagarna Gävleborg

Lise-Lotte Argulander

jurist och arbetsrättsexpert, Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel