Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen försöker prata bort arbetslöshetskrisen

Regeringens senaste prognos visar att arbetslösheten kan komma att ticka upp till 10 procent nästa år. Arbetsförmedlingen indikerar samtidigt att över 600 000 fler arbetslösa kommer att vara inskrivna nästa år. Samtidigt försöker finansministern bortförklara jobbkrisen. Regeringen tar inte saken på allvar, skriver Lars Beckman, M.

Finansminister Magdalena Andersson, S, tecknade nyligen en något positivare prognos för svensk ekonomi för nästa år. Tillväxten faller i år med ”bara” sex procent, för att därefter stiga under 2021. Jämfört med andra länder tycks svensk ekonomi vara mer motståndskraftig. Gott så.

Men regeringen pratar runt pudelns kärna: den ökande arbetslösheten kommer att påverka hundratusentals svenskar de närmaste åren. Arbetslösheten förväntas stiga gradvis för att nå drygt tio procent under mandatperioden. Arbetsförmedlingen signalerar att drygt 600 000 personer kommer att vara inskrivna framåt 2021.

Risken för ökande långtidsarbetslöshet är överväldigande tydlig. Vad värre är att grupper med redan svag ställning på arbetsmarknaden riskerar att fara illa. Ungdomsarbetslösheten tangerar 25 procent enligt SCB:s siffror för maj.

Arbetslöshetsrisken för utrikes födda var dessutom redan före coronakrisen mycket tydlig. Sverige står med en integrationsskuld som i värsta fall kommer ta decennier att hantera. Som lök på laxen ligger Sverige långt ifrån att nå toppen i EU:s arbetslöshetsliga. Statsminister Stefan Löfvens löfte om att vi skulle nå lägst arbetslöshet i EU år 2020 är redan ett orealistiskt minne blott.

Finansministern försöker nu skyla över jobbkrisen genom att prata om att Sverige trots allt har en hög sysselsättningsgrad. Det är sant, men det har ingenting med regeringens jobbpolitik att göra. Vi har haft en hög sysselsättningsgrad sett till övriga i EU-länder i flera decennier.

Vi moderater tar arbetslöshetskrisen på allvar. Inför bidragstak. Återställ bidragsnivåer i A-kassan redan i höst. Företag ska uppskattas, inte beskattas. Om man inte återställer a-kassan kommer jämviktsarbetslösheten att öka med 40 000 personer enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst framtagen på min begäran. Det är inte högre bidrag som hjälper dem som nu varslas och sägs upp att få ett nytt arbete – utan en offensiv näringspolitik. Det kommer LO politiska gren Socialdemokraterna aldrig att förstå.

Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden. Se till att arbetslösa söker jobb som faktiskt finns, exempelvis i lantbruks- och skogsnäringen nu när efterfrågan finns i sommar. Slutligen, lägg ner planer på ytterligare AMS-projekt och meningslösa hittepå-jobb som Extratjänster som inte leder till riktigt arbete.

Arbetslinjen i stället för pratlinjen är vägen framåt för att möta en annalkande arbetslöshetskris. Sverige behöver en borgerlig M ledd regering som löser Sveriges problem!  

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel