Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen sviker hyresgästerna med marknadshyror

Inför valet lovade regeringen att de var emot marknadshyror, men har nu tillsatt en utredning med målet att införa marknadshyror vid nyproduktion av hyresrätter. Det kommer att innebära högre nyproduktionshyror och högre vinster för fastighetsägarna, skriver Torbjörn Lööw och Owe Hellberg, Hyresgästföreningen.

Justitieminister Morgan Johansson och bostadsminister Per Bolund säger att de öppnat för marknadshyror i utbyte mot att tre miljarder kr ska gå till nyproduktionen av hyresrätter. Det stödet fanns redan och var ingen ny utgiftspost. Stödet är bra men borde var betydligt större för att få ner hyrorna så  fler kan efterfråga det som byggs.

Argumentet är förvånande och historielösheten är påtaglig.

Sedan 1968, så har hyressättningen varit en fråga för bostadsmarknadens parter. Kommunala såväl som privata hyresvärdar har förhandlat med Hyresgästföreningen om årliga hyreshöjningar, ombyggnationer och nyproduktionen av hyresrätter.

Ett robust system som klarat sig bra oavsett regering, men som också anpassats över tid. Nya regler för de kommunala bostadsbolagen och för nyproduktion av hyresrätter har inte hindrat att parterna att förhandla vilka hyror som ska gälla.

Förhandlingarna kan jämföras med förhandlingar i kollektivavtal om löner och andra villkor på arbetsmarknaden. Rimliga hyror och boendevillkor är lika viktiga som schyssta löner och personalvillkor på arbetsmarknaden.

Det är viktigt att hyrorna även i fortsättningen förhandlas och att hyrorna kan prövas om de är rimliga eller ej.

Nu vill regeringen ge hyresvärdarna rätt att sätta sina egna hyror i nyproduktionen utan att förhandla eller ge rätt för en hyresgäst att pröva om hyran är rimlig.Vad är nästa steg kommer det att omfatta hela beståndet av hyresgäster?

Vad fri hyressättning innebär kan vi se i vårt grannland Finland. I attraktiva områden, inte minst i Helsingfors, så hyrorna skyhöga. Det skapar ökad segregation och ger fastighetsägarna större möjligheter att tjäna pengar på hyresgästernas bekostnad.

Hyresförhandlingssystemet ska naturligtvis finnas kvar och omfatta hela beståndet av hyresrätter.

Hyresgästföreningen kommer att protestera högljutt mot förslaget, så att det hamnar i papperskorgen där det hör hemma.

Hyresgästföreningen i Gävle, Ockelbo, Älvkarleby

Torbjörn Lööw

ordförande

Owe Hellberg

förhandlingsledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel