Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringens budget sviker Sveriges kvinnor

Nyligen presenterades regeringens budget för 2020. I stället för att prioritera de akuta samhällsproblem Sverige står inför stoltserar partierna bakom Januariöverenskommelsen med enskilda förhandlingsvinster i mångmiljardklassen, skriver Moderatkvinnorna.

Annons

Den ”feministiska” regeringen ökar klyftorna och män får 35 procent större satsningar genom bidrag och skatter än kvinnor. Ingen tar ansvar för Sverige och kvinnorna blir de största förlorarna.

Arbetslösheten i Sverige har stigit till den högsta nivån på fyra år. I stället för att närma sig målet om lägst arbetslöshet i EU 2020, stiger arbetslösheten i Sverige. Nu har bara Grekland, Spanien, Italien och Frankrike högre arbetslöshet än Sverige. Längst från arbetsmarknaden står utrikes födda kvinnor med kort utbildningsnivå.

Mycket tyder på att Sverige är på väg mot en lågkonjunktur och nu behövs relevanta strukturreformer på arbetsmarknaden, inte verkningslös symbolpolitik:

1. Friår – en kvinnofälla. Förra gången en rödgrön regering införde friår var kvinnor, offentliganställda och äldre arbetstagare överrepresenterade bland de friårslediga. Utvärderingar av försöket med friår under 2005 visade att de som varit friårslediga fick lägre månadslön och gick tidigare i pension, tvärtemot målsättningen. Friåret påverkade inte sjukfrånvaron eller arbetslösheten.

2. Bidragsberoendet ökar och döljs i åtgärder. Regeringen räknar med att socialbidragen ska öka med 13,3 procent under mandatperioden, men inkluderar inga åtgärder för att pressa tillbaka bidragsberoendet. För att dölja arbetslösheten återinför regeringen nu extratjänsterna. En arbetsmarknadsinsats där färre än tre procent gick vidare till ett osubventionerat arbete efter avslutad tjänst. Reformen har httills kostat omkring 30 miljoner kronor per jobb. Ett dyrt sätt att dölja arbetslösheten, och ingen lösning för de kvinnor som vill få en egen inkomst.

3. Växande otrygghet tas inte på allvar. För tredje året i rad ökade antalet anmälda våldtäkter förra året till drygt 21 anmälda våldtäkter om dagen. Samtidigt leder bara fem av 100 anmälda våldtäkter till fällande dom. Nu behövs omfattande satsningar på hela rättsväsendet. I stället väljer regeringen att satsa mer på friår än på polisen. Vad Sverige behöver är en omfattande skattereform för ökad tillväxt och full sysselsättning.

Moderatkvinnorna

Josefin Malmqvist, ordförande

Therése Hammarberg, länsordförande

Birgittha Bjerkén, vice länsordförande

EvaMarja Andersson, Gävle

Ziita Eriksson, Hofors

Marjo Myllykoski, Söderhamn

Fanny Hammarberg, MUF

Annika Erlandsson, Gävle

Christina Träff, Hudiksvall

Maria Molin, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel