Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringens extra resurser säkerställer välfärden och klimatomställningen

I dag torsdag 2/4 meddelar regeringen ett tillskott till kommuner och regioner på 17 miljarder kronor. Ett historiskt stort tillskott som för Gävle kommun, tillsammans med tidigare aviserade tillskott, innebär en ökning med cirka 156 miljoner kr, skriver Emelie Lejon och Emanuel Hort, MP.

Det är ett mycket viktigt tillskott i en mycket utmanande tid för Gävle och Sverige. Effekterna av coronavirusets framfart är redan enorma, och då har vi troligt inte nått peaken. I vår kommun ställer vi om en rad verksamheter och vikarieanskaffningen har ökat med hela 25 procent.

Samtidigt har hundratals Gävlebor varslats från sina arbeten och utöver hur detta är en sorg för varje individ så kan vi bara sia om hur detta kommer att slå på kommunens kostnader för försörjningsstöd. Det är därför tydligt att tillskottet från regeringen är helt nödvändigt. Men det är också viktigt för tiden som kommer sen. Vi har påbörjat en klimat och miljöomställning som inte bara måste fortsätta, utan också öka i både takt och omfattning. Det finns flera kopplingar att göra mellan coronavirusets spridning och frågor som rör miljö och klimat.

Professor Johan Rockström beskriver i en artikel i SvD (29/3) bland annat hur avskogning i kombination med ett varmare klimat tvingar vilda djur närmare människor, vilket därmed också ökar risken för smittspridning från djur till människor.

Det blir också tydligt just nu hur viktigt vårt svenska beredskapsarbete är, och inte minst vårt arbete för en lokal och hållbar livsmedelsproduktion. Vår självförsörjningsgrad av livsmedel måste öka och det nu. Den globala ekonomin ger välstånd till fler länder än vårt eget och det är viktigt, men i händelser som denna blir det också tydligt hur sårbart det system vi har byggt upp är.

Vi är därför stolta över det nya miljöstrategiska program för Gävle som Miljöpartiet lett arbetet med och som kommunfullmäktige nu antagit, där vi har slagit fast nya och högre mål om att öka den lokala livsmedelsproduktionen, köpa in mer ekologiskt och mer lokalproducerat till våra äldre och våra skolbarn, och öka biogasproduktionen. Det är några viktiga steg för att öka vår egen beredskap och minska vår sårbarhet vid olika typer av yttre påfrestningar.

Om det kommer någonting gott ur denna kris som vi är inne i så är det kanske just detta. Hur tydligt det blir att vi måste skapa starkare lokala ekonomier, med mer egen mat och bränsle och där både våra småföretagare och i sin tur varje Gävlebo därmed står starkare rustad i kristider. Men också att en snabb omställning faktiskt är möjlig – nu ser vi att det på kort tid är möjligt att få både människor, företag och hela statsapparaten att utveckla nya rutiner, innovationer och strategier för att bemöta denna kris.

Tillsammans klarar vi härjningarna av covid-19, och tillsammans kan vi använda de erfarenheterna i en fortsatt snabb omställning till ett mer hållbart och motståndskraftigt samhälle. 

Emelie Lejon

Emanuel Hort

ordförande Miljöpartiet de gröna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel