Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regnbågsflaggan är knappast opolitisk så den ska inte stå på podiet

Liberalerna föreslår att en regnbågsflagga ska ställas på podiet under regionfullmäktiges sammanträden. Sverigedemokraterna anser att fullmäktige ska vara neutralt oavsett vilken välvillig organisation som anses viktig att lyfta fram. I stället vill vi belysa åtgärder som gör skillnad på riktigt för HBT-personer, skriver Richard Carlsson och Daniel Persson, SD.

Sedan 2015 visar siffror från Brå, Brottsförebyggande rådet, att antalet hatbrott, på grund av sexuell läggning, ökat med ca 20 procent.

Det har, bland annat genom en ökning av människor från kulturellt avlägsna länder med patriarkala strukturer, kommit att bli ett allt större problem. Frågan är ofta kopplad till kulturskillnader, något som Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågors utredning påvisar. Asylstopp och ökad återvandring är viktiga faktorer för att få till en fungerande integration och upprättandet av respekt för människors olikheter.

Vidare visar undersökningen även att 25 procent av homo- och bisexuella kvinnor i åldern 16-29 år uppgett att de har försökt begå självmord, jämfört med åtta procent av heterosexuella kvinnor i samma ålder.

Liberalernas lösning är en regnbågsflagga på regionfullmäktiges podium. Här budgeterar i stället Sverigedemokraterna för högre anslag till psykiatrin då berörda personer, tillsammans med många andra, mår dåligt i dag och sjukvården har behov av ökade anslag för att motverka psykisk ohälsa.

Slutligen är regnbågsflaggan knappast opolitisk eller oproblematisk, då organisationer som RFSL använt den som symbol vid tillställningar där man utestängt eller tagit ställning mot Sverigedemokraterna. Det mest ökända exemplet var när man ersatte Jimmie Åkesson med en uppblåsbar plastleksak i en debatt under Stockholm Pride.

Sverigedemokraterna anser regionfullmäktige ska vara fritt från politiska eller kontroversiella symboler, utöver att ledamöterna självklart ska få visa vilket parti de tillhör.  De flaggor som idag finns på podiet, den svenska, landskapens och regionens anser vi redan inkluderar alla medborgare och de värderingar vi står upp för i Sverige.

Sverigedemokraterna

Richard Carlsson

regionråd i opposition

Daniel Persson

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel