Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Remisskrav innebär att vi kan lägga resurserna på dem med den svåraste problematiken

Att ha remisskrav innebär att vi i första hand ska kunna lägga vår tid och resurser på att inom ramen för BUP snabbare kunna hjälpa de barn/ungdomar med den allra svåraste problematiken, skriver Bob Persson.

Hej Patrik Stenvard och Camilla Strömberg!

Till att börja med vill jag tacka för ert engagemang rörande våra barn och unga med psykiatrisk ohälsa. En NPF-diagnos ställs alltid efter helhetsbild av barnets fungerande där det i slutändan avgörande är vilka symtom som finnes, hur länge dessa funnits samt vilka svårigheter dessa innebär.

Om man gör bedömningen att barnet uppfyller kriterierna sätter man numera även vilken svårighetsgrad, lindrig, måttlig eller svår. När jag träffade dig, Patrik Stenvard, hade jag relativt nyligen slutat som vårdenhetschef och besvarade dina funderingar utifrån den rollen. Då var min åsikt liksom nu som psykolog att BUP ska ha remisskrav utifrån följande:

1. BUP ska göra så mycket för så många som möjligt med de medel vi har och där innebär köpta utredningar stora kostnader. Som exempel: Under aktuell semesterperiod från 20/05 har jag som psykolog tillsammans med mina fantastiska medarbetare avslutat, startat upp eller inbokat för uppstart fram till i dag 22 NPF-utredningar. Om dessa hade köpts via privata alternativ, så motsvarar det ungefär årslöner för två medarbetare. Om vi skulle köpa privat för att hantera kön så skulle BUP Hudiksvall behöva ta en stor del av årsbudgeten.

2. Region Gävleborg ligger högt när det gäller prevalens (=relativt antal sjuka i en sjukdom inom en viss del av befolkningen vid en viss tidpunkt) av ADHD. För att vi ska klara vårt uppdrag krävs att BUP samt våra samarbetspartners tar krafttag och ändrar syn. En NPF-utredning samt eventuella medicinska insatser bör alltid vara det sista alternativet. Detta är utgångspunkten i BUP:s nya ADHD-vårprogram. För dem som trots evidensbaserade insatser inom primärvård har svårigheter som kvarstår ska självfallet utredning snabbt tillhandahållas.

3. På BUP möter vi ungdomar som inte fått hjälp förrän svårigheterna har blivit mycket omfattande i sena tonåren eller i tidig ålder med skol- och kompismisslyckande som följd. Efter utredning behövs ofta samverkan som fungerar bäst om antingen BUP gör utredningen eller med en privat aktör vi har upparbetade arbetsformer med.

Att ha remisskrav innebär att vi i första hand ska kunna lägga vår tid och resurser på att inom ramen för BUP snabbare kunna hjälpa de barn/ungdomar med den allra svåraste problematiken. Remisskravet skulle göra att vi kan ha möjlighet att sätta stopp för utredningar privat där det gjorts bedömning inom BUP att det på goda grunder inte finns underlag för en ADHD-diagnos. För dem med medelsvår eller svår problematik som önskar fritt vårdval har rimligen BUP lättare att värdera privata firmors kvalitet och prisvärdhet.

Bob Persson

leg psykolog (BUP Hudiksvall men artikeln ej skriven i tjänsten)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel